Tompa Sándor.Álmodni tudni kell : „Miskolcon élők jövedelmi viszonyai jók” (részletek a közelgő miskolci közgyülés egyik előterjesztéséből)

Miskolc társadalmi jövőképe

Miskolc társadalma 2030-ban az alábbiakkal jellemezhető:

-Miskolc lakónépessége, lakosságvonzó képessége nő; az országos átlagnál magasabb a városban a születéskor várható élettartam és pozitív a város vándorlási egyenlege.
-Miskolc lakónépességének fogyása megállt, a város lélekszáma az elmúlt évtizedben stagnált. A város lakosságmegtartó és lakosságvonzó képessége – a folyamatosan javuló foglakoztatási és kereseti viszonyok, a magas színvonalú közszolgáltatások, valamint a közösségi és közéleti részvétel lehetőségei miatt – nő.
-Miskolcon élők jövedelmi viszonyai jók, az egy főre jutó SZJA (magas hozzáadott értékű iparágak, a K+F+I szektor bővülésének, továbbá a javuló foglalkoztatottság hatására) eléri az országos átlag 120 %-át.
-Miskolc a városért is felelősséget vállaló, képzett, aktív polgárok közössége.
– Fiatalok családalapítási hajlandósága az országos átlagnál jobb, mert biztosított jövőjük, egzisztenciális biztonságban élnek.
– Miskolc nyitottan, befogadóan várja a településért tenni akaró, idetelepülő szakembereket, akik új szemléletet, friss gondolatokat hoznak a városba.
– A Miskolcon élő és az ide érkező fiatalok lehetőséget látnak tehetségük kibontakoztatására, boldogulásukat a városban képzelik el; a korábban elköltözöttek szívesen térnek vissza a városba, mert biztosítva látják jövőjüket.
– Miskolc lakosságának egészségi állapota jó, testi és lelki kiegyensúlyozottságukat a közösségi élet, valamint a rekreációs lehetőségek széles tárháza támogatja.
– Miskolcon az életút egésze alatt teljes életet lehet élni. A teljesség kiterjed az egzisztencia és karrier építés, az aktív polgári részvétel, és a magánélet területére. Miskolcon dolgos, sikeres, megbecsült és boldog életpályát lehet befutni.
– Miskolc társadalma befogadó társadalom, amely a társadalmi aktivitás, kohézió növelésével megállítja a területi leszakadási folyamatokat, küzd a szegénység ellen.
– Miskolcon gyarapodik a tudástőke, lakosai hozzáférnek a minőségi közneveléshez és felsőoktatáshoz.