Tejjel üzleteltek a körbeszámlázók. Kevesebb, min

t egy év alatt egymilliárd forintot meghaladó áfahiányt halmozott fel az a bűnszervezet, amelynek négy tagját decemberben fogták el a NAV pénzügyi nyomozói. 280 millió forint értékben zárolták a bűnös vagyont. Az Észak-alföldi régióban 2011 óta ez a huszonegyedik körbeszámlázásos technikával dolgozó bűnszervezet, amit lefülelt a NAV.

 

A bűnszervezetet egy budaörsi férfi vezette. Az ő irányítása alatt az elkövetők tejet vásároltak az Unió tagállamaiból, majd több magyarországi székhelyű gazdasági társaságon keresztül hipermarketeknek értékesítették.

Az importáló cég a termékeket áfatartalommal növelt áron adta el a láncolat következő tagjának, az értékesítésből származó bevétel után azonban nem vallott és nem is fizetett adót.

Az esetre – az adóelkerülési céllal létrehozott kereskedelmi folyamat első szereplője – egy szolnoki székhelyű kft adóvizsgálata során derült fény.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Adóigazgatóság jelzése alapján indult nyomozás során 13 helyszínen tartottak házkutatást a pénzügyi nyomozók. Adórevizorok és IT szakemberek segítségével könyvelési iratokat foglaltak le, és gazdasági kapcsolatokat feltáró levelezéseket, adatokat mentettek le.

A bűnszervezet eddig azonosított tagjait elfogták, és gyanúsítottként hallgatták ki különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt.
A Szolnoki Járásbíróság három férfi előzetes letartóztatását, és egy nő házi őrizetét rendelte el.

Az okozott kár biztosítására mintegy 280 millió forint értékben zároltak magyar és szlovák bankszámlákat, készpénzt, ingatlanokat és gépjárműveket a pénzügyi nyomozók.

A bűncselekményre a bíróság 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés büntetést szabhat ki.