Az Állami Számvevőszék ellenőrizte Mályi Község

 Önkormányzata belső kontrollrendszere kialakítását, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működését. Az ellenőrzés a 2012. január 1. és december 31. közötti időszakra terjedt ki.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Mályi község állandó lakosainak száma 2012. január 1-jén 4358 fő volt. Az Önkormányzat a Polgármesteri Hivatalon kívül kettő önállóan működő intézményt működtetett és kettő többségi tulajdoni hányadú gazdasági társasággal rendelkezett. A mályi polgármester a 2010. évi helyi önkormányzati választások óta tölti be tisztségét. A jegyző 2008. november 4-től látja el a jegyzői feladatokat. A Polgármesteri Hivatalnál 2013. január 1-jét követően szervezeti változás, átalakítás nem történt. Az Önkormányzat a 2012. évi költségvetési beszámolója szerint 645,1 millió Ft költségvetési bevételt ért el, valamint 608,7 millió Ft költségvetési kiadást teljesített. Az Önkormányzat a 2012. december 31-i könyvviteli mérleg szerint 759,3 millió Ft értékű eszközvagyonnal rendelkezett, a rövid lejáratú kötelezettség állománya 31,8 millió Ft, a hosszú lejáratú kötelezettsége 1,2 millió Ft volt.

Az ellenőrzés célja, jelentősége

Az Állami Számvevőszék 2013-ban a korábbi évi ellenőrzési tapasztalatok hasznosításával megújított ellenőrzési programmal folytatta az önkormányzatok belső kontrollrendszerének, egyes kontrolltevékenységek és a belső ellenőrzés működésének ellenőrzését. Az önkormányzatok eredendő kockázatának megállapítása során az új program a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzéséért felelős szerv által tett észrevételek számát is figyelembe vette. Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy a belső kontrollrendszer elemeinek kialakítása, a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő teljesítésigazolás és érvényesítés, és a belső ellenőrzés szabályos működése biztosította-e az önkormányzatnál a közpénzfelhasználás szabályosságát, hozzájárult-e az értéket teremtő rend követelményének érvényesüléséhez.

Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a megfelelően kiépített és működtetett belső kontrollrendszerrel jelentősen csökkenthetők a korrupciós kockázatok, nélküle azonban nem valósítható meg a közpénzek, a közvagyon szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása.

Főbb megállapítások

Mályi Község Önkormányzatánál a 2012. évben a belső kontrollrendszer kialakítása az összesített értékelés alapján részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak, azonban az ellenőrzésünk által megállapított szabályozásbeli hiányosságok nem veszélyeztették a Polgármesteri Hivatal, ezáltal az Önkormányzat céljainak elérését.

A kontrollkörnyezet, a kockázatkezelési rendszer, valamint az információs és kommunikációs rendszer kialakítása megfelelt a jogszabályi előírásoknak, mivel – a kisebb hiányosságok mellett is – az Önkormányzat megteremtette e három kontrollterületen a szabályszerű működés lehetőségét. A kontrolltevékenységek kialakítása részben megfelelő, mivel a jegyző az iratkezelési rendszer kialakítása során nem gondoskodott az iratkezelési szoftver által kezelt adatok biztonságáról, nem alakította ki az üzembiztonsági, adatvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükséges eljárási szabályokat, valamint nem szabályozta az elektronikusan kezelt adatok üzemeltetése és adatbiztonsága védelmét, valamint nem határozta meg a feladatokat, a hatásköröket. A jegyző az informatikai rendszer szabályozása során elmulasztotta az adatbiztonság érvényre juttatásához szükséges intézkedések megtételét, továbbá a hozzáférési jogosultságokra vonatkozó belső szabályzatban nem határozta meg az elektronikusan kezelt adatok vonatkozásában a dokumentumokhoz és információkhoz való hozzáférés tekintetében a felelősségi köröket. A jegyző nem határozta meg a gazdasági feladatot ellátó vezető és alkalmazottak helyettesítésének rendjét. A gazdasági vezető helyett a jegyző jelölte ki az ellenjegyzési és az érvényesítési feladatra jogosultakat. A jegyző jogviszony megszűnése esetére nem szabályozta a munkavállaló folyamatban lévő feladatai átadásának rendjét. A monitoring rendszer kialakítása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, mert a mályi jegyző a belső kontrollrendszer minőségét 2011. évre vonatkozóan nem értékelte.

Az állományba nem tartozók megbízási díjaival, valamint a külső szolgáltatók által végzett karbantartási, kisjavítási munkákkal kapcsolatos kifizetések során a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő teljesítésigazolás és érvényesítés belső kontrollok működésének megfelelősége gyenge volt. A teljesítésigazolást ellenőrizhető okmányok hiányában, kijelöléssel nem rendelkező személy végezte el. Az érvényesítést a feladat ellátására jogosulatlan személy végezte. Az érvényesítő a kifizetést megelőzően a kiadások összegszerűségét nem ellenőrizte, valamint nem jelezte az utalványozónak, hogy a megelőző ügymenetben a teljesítésigazolást kijelöléssel nem rendelkező személy végezte. A számvevőszéki ellenőrzés a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján kár bekövetkeztére utaló adatot, tényt nem tárt fel, azonban a kontrollok gyenge működése miatt fennáll a hibák bekövetkezésének lehetősége.

A belső ellenőrzés működése megfelelt a jogszabályi előírásoknak, azonban nem tárta fel a számvevőszéki ellenőrzés során a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő teljesítésigazolás és érvényesítés belső kontrollok működésénél megállapított hiányosságokat. A belső ellenőrzési vezető stratégiai ellenőrzési tervet nem készített, a belső ellenőrzési jelentésekben megfogalmazott javaslatok, intézkedési tervek, a megtett intézkedések nyilvántartását és azok végrehajtásának nyomon követését elmulasztotta, továbbá az elvégzett ellenőrzésekről nyilvántartást nem vezetett.

Az Állami Számvevőszék javasolta Mályi község jegyzőjének, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően egészítse ki, aktualizálja a kontrollkörnyezet, a kockázatkezelési rendszer, a kontrolltevékenységek és a monitoring rendszer szabályozását. Gondoskodjon a belső kontrollrendszer megfelelő kialakításáról, működtetéséről és fejlesztéséről. Intézkedjen a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő kontrollok – a teljesítésigazolás és az érvényesítés – jogszabályokban előírtaknak megfelelő működéséről, továbbá a belső ellenőrzés szabályszerű működtetéséről.

Az elkészített jelentés az interneten, a www.asz.hu címen olvasható. Az Állami Számvevőszékkel kapcsolatos friss hírek awww.aszhirportal.hu oldalon találhatók.