Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényi felhatalmazás

 alapján ellenőrizte a Berentei Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnál (Nemzetiségi Önkormányzat) és Berente Község Önkormányzatánál (Települési Önkormányzat) az együttműködési keretek kialakítását, a költségvetésre és a zárszámadásra, a gazdálkodási szabályzatok kialakítására, az operatív gazdálkodási jogkörök gyakorlására vonatkozó előírások betartását, a folyósított feladatalapú támogatás felhasználását, a Nemzetiségi Önkormányzat feladatellátását, valamint a gazdálkodással összefüggő végrehajtási feladatok belső ellenőrzését.

 

Az ÁSZ a helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának szabályszerűségét önálló témaként, a célszerűségi és költséghatékonysági szempontokat érvényesítve – más ellenőrzési témával összehangoltan – első alkalommal ellenőrizte. Az ellenőrzésnek aktualitást adott a téma társadalmi jelentősége, a nemzetiségi önkormányzatok sokasága, továbbá az, hogy a nemzetiségi önkormányzatok működésére, feladataira, gazdálkodására és támogatási rendszerére vonatkozó jogszabályok az ellenőrzött időszakban jelentősen megváltoztak.

Főbb megállapítások

Az ellenőrzés során az ÁSZ megállapította, hogy a Nemzetiségi Önkormányzat és a Települési Önkormányzat együttműködésének szabályozása megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Az együttműködés az előírt eljárásrend és határidő betartásával jóváhagyott megállapodáson alapult. A Települési Önkormányzat biztosította a Nemzetiségi Önkormányzat működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket.
A Nemzetiségi Önkormányzat a költségvetésére és zárszámadására vonatkozó jogszabályi előírásoknak részben felelt meg. A 2012. évi költségvetés előterjesztésekor a Képviselő-testület részére bemutatták a jogszabályi előírásoknak megfelelő mérlegeket és kimutatásokat, a költségvetési határozat azonban nem tartalmazta a költségvetés végrehajtásával kapcsolatos, törvényben (Áht.2) előírt hatásköröket. A Nemzetiségi Önkormányzat 2012. évi zárszámadásának tartalma megfelelt a jogszabályi előírásoknak, a zárszámadásról alkotott határozat és az elfogadott költségvetés összehasonlíthatóságát biztosították. A jegyző által elkészített 2012. évi zárszámadási határozat tervezetét a Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a törvényben (Áht.2) foglalt határidőn túl terjesztette a Képviselő-testület elé. A jegyző a 2012. évben a kormányrendeletekben (Ávr., Áhsz.) előírt, a Nemzetiségi Önkormányzatra vonatkozó kincstári adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tett.

A gazdálkodás szabályozottsága megfelelő volt. A gazdálkodási feladatok végrehajtását ellátó Polgármesteri Hivatal a jogszabályokban előírt szabályzatok hatályát a szabálytalanságok kezelése eljárásrendjének kivételével a Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodási feladataira kiterjesztette. Az operatív gazdálkodási jogkörök gyakorlására vonatkozó belső szabályozás rendelkezésre állt, a Polgármesteri Hivatal SZMSZ-e tartalmazta a Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos munkakörökre vonatkozó rendelkezéseket.

A Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodása tekintetében az operatív gazdálkodási jogkörök kialakítása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, mint kötelezettségvállaló más képviselőt nem hatalmazott fel írásban a kötelezettségvállalás és utalványozás gyakorlására, emiatt a kormányrendeletben (Ávr.) előírt összeférhetetlenségi követelmények nem érvényesültek. A Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az együttműködési megállapodásban kijelölte a teljesítést igazoló személyt, azonban ennek alapján írásos felhatalmazás kiadására – a kormányrendeletben (Ávr.) foglaltak ellenére – nem került sor.

A Nemzetiségi Önkormányzatnál a 2012. évben a dologi kiadások teljesítése során a kulcsszerepet betöltő kontrollok működésének megfelelőségét az ellenőrzés gyengének értékelte, a hibák száma a lényegességi szintet, a kritikus hibahatárt elérte. A teljesítést igazoló személyt a kormányrendeletben (Ávr.) foglaltak ellenére nem jelölték ki, a teljesítés igazolása nem történt meg, ezáltal a kiadások teljesítése jogosságának, összegszerűségének és az ellenszolgáltatás teljesítésének ellenőrzésére nem került sor. Az érvényesítő 2012. március 31-étől az arra jogosult személy kijelölése alapján látta el feladatát. Jogkörének gyakorlása során nem ellenőrizte az összegszerűséget, a formai és a főkönyvi számla kijelölési szabályok betartását, valamint azt sem, hogy a jogszabályokban (Áht.2, Áhsz., Ávr.), továbbá a belső szabályzatokban foglaltakat betartották-e.

A Nemzetiségi Önkormányzat a 2012. évben feladatalapú támogatásban részesült. A támogatás felhasználása a vonatkozó jogszabályi előírásoknak részben felelt meg, mivel a támogatásból – nemzetiségi közfeladatnak nem minősülő – természetbeni támogatásként tanévkezdési hozzájárulást biztosítottak 150 ezer Ft értékben. A támogatás céltól eltérő felhasználásával megsértették a törvényben (Áht.2) foglaltakat. A jogszabályban (támogatási kormányrendelet2) hivatkozott elszámolás nem történt meg, a támogatás felhasználását, elszámolását az ellenőrzésre jogosult szervek nem ellenőrizték.

A Nemzetiségi Önkormányzat feladatellátásának tárgya részben volt összhangban a törvényi (Nek.2 tv.) előírással. A kötelező közfeladatok közül a képviselt közösség érdekképviseletét látta el, önként vállalt feladatot a hagyományápolás és a társadalmi felzárkóztatás érdekében végzett. Ezeken a feladatokon túlmenően azonban természetbeni támogatást is nyújtott, amely nem minősül a törvény (Nek.2 tv.) szerinti nemzetiségi közfeladatnak.

A jegyző nem biztosította a Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodásával összefüggő végrehajtási feladatok belső ellenőrzését. A Polgármesteri Hivatal 2012. évi belső ellenőrzési tervét megalapozó kockázatelemzés nem terjedt ki a Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodásával összefüggő végrehajtási feladatokra, azok tekintetében belső ellenőrzési feladatot nem terveztek és nem végeztek.

Észrevételek, javaslatok

A jelentéstervezetet megküldtük egyeztetésre a polgármesternek és a Nemzetiségi Önkormányzat elnökének. A Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a jelentéstervezetre észrevételt nem tett. A polgármester észrevételét és tájékoztatását, valamint az arra adott választ, ideértve az el nem fogadott észrevételek indokolását a jelentés mellékletei tartalmazzák.
Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés megállapításainak hasznosítására több intézkedést javasolt a Nemzetiségi Önkormányzat szabályszerű gazdálkodásáért felelős jegyzőnek, valamint a Nemzetiségi Önkormányzat elnökének.

Az ÁSZ javasolta a jegyzőnek, hogy gondoskodjon a jövőben a költségvetési határozat tervezet szabályszerű előkészítéséről, valamint készítse el a szabálytalanságok kezelése eljárásrendjének módosítását a Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodási feladataira kiterjedő hatállyal. Az operatív gazdálkodás működési hibáinak megelőzése, feltárása és kijavítása érdekében gondoskodjon arról, hogy a teljesítést igazoló és az érvényesítő tegyen eleget a kormányrendeletben (Ávr.) előírtak szerinti ellenőrzési feladatának, továbbá gondoskodjon a Nemzetiségi Önkormányzat által igénybe vett feladatalapú támogatás elszámolásának elkészítéséről. Javasolta a Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, hogy a jövőben a jegyző által előkészített zárszámadási határozat tervezetet a törvényben (Áht.2) foglalt határidő betartásával nyújtsa be a Képviselő-testületnek. Írásban jelöljön ki az összeférhetetlenség fennállása esetén további kötelezettségvállaló, utalványozó személyt, valamint jelölje ki írásban a teljesítést igazoló személyt. Terjessze a Képviselő-testület elé jóváhagyásra a feladatalapú támogatás elszámolását, valamint intézkedjen a céltól eltérően felhasznált feladatalapú támogatás visszafizetéséről.

Az elkészített jelentés az interneten, a www.asz.hu címen olvasható. Az Állami Számvevőszékkel kapcsolatos friss hírek a www.aszhirportal.hu oldalon találhatóak.