Bátor. Személyiségi jogot sértett dr. Kriza Ákos

 Személyiségi jogot sértett dr. Kriza Ákos. A miskolci polgármestert a bírósági ítéletnek megfelelően hozta nyilvánosságra ezt a tényt, az év utolsó napján tartott sajtótájékoztatón.

 

 

Az általa most felolvasott nyilatkozat szerint 2011. március 9-én, a miskolci önkormányzat nevében tartott sajtótájékoztatót. (Mint mi is beszámoltunk róla: 74 olyan ügyben tett feljelentést ekkor, amelyikben szerinte – összesen 6 milliárd forint értékben – a korábbi miskolci önkormányzat és a korábbi Miskolc Holding vezetése büntetőjogi felelősséggel tartozik. A feljelentést a 2010-es önkormányzati választást követően kezdődött belső ellenőrzés, illetve könyvvizsgálói átvilágítás előzte meg. A napokban írtuk meg azt is: a 74-ből 53 ügyben azóta jogerősen is megszüntették a nyomozást, bűncselekmény hiányában, gyanúsítotti kihallgatás eddig egyetlen esetben sem történt.)
A polgármester egyebek között azt állította 2011. március 9-én, hogy a vizsgált időszakban – 2009-ben és 2010-ben – a dr. Mokrai Mihály alpolgármester személyes közreműködésével működő Bátor Pénzügyi Zrt. jelentős kifizetésekben részesült a Lakisz Szövetkezet által engedményezett követelésekből. Az engedményezéssel kvázi pénzforrásként üzemelt a Lakisz, amelyből az alpolgármester érdekeltségébe tartozó cég, és így közvetetten az alpolgármester is, 2 év alatt közel 50 millió forintot nyert ki. Az engedményezések akkor történtek, amikor a Lakisz Szövetkezet fizetésképtelen helyzetben volt. Az engedményezések célja az volt, hogy ezen követelések ne a hitelezők és a felszámoló részére kerüljenek kifizetésre, hanem kimentsék a pénzeket a cégből, jogellenesen – állította 2011. március 9-én dr. Kriza Ákos polgármester.
Másodfokon megállapítást nyert
Az elhangzottak miatt nyújtott be keresetet a Bátor Zrt., mert megítélése szerint a nyilatkozat megsértette a jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát. A keresetet az első fokon eljáró bíróság teljes egészében elutasította. A másodfokon eljáró Ítélőtábla ezt az ítéletet részben megváltoztatva azt állapította meg, hogy a közlések alkalmasak voltak a jó hírnévhez fűződő személyiségi jog megsértésére – tudatta dr. Kriza Ákos miskolci polgármester. boon.hu