Miskolcon bármikor felütheti

 a fejét a TBC, köszönhetően annak, hogy a borsodi megyeszékhelyen megszüntették a lakosság kötelező tüdőszűrését: a 40 felettieket nem hívják be a vizsgáltra, a fiatalabbaknak pedig fizetniük kell érte.

 

 

Minderről Badány Lajos, a Jobbik miskolci alelnöke, országgyűlési képviselőjelöltje beszélt vasárnapi sajtótájékoztatóján. Mind mondta, miközben Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyi szinten elrendelték a kötelező tüdőszűrést, Borsod-Abaúj-Zemplénben a döntéshozók erről lemondtak, hivatkozva arra, hogy azt a TBC gyakorisága nem indokolja. Hozzátette ugyanakkor: a megye lakosságának jelentős része olyan körülmények között él, ami kedvez a betegség kialakulásának. A kötelező szűrővizsgálat megszüntetésével ők kikerültek az egészségügy látóköréből, így a TBC fellobbanása – főleg télen – csak idő kérdése.

A politikus szerint érthetetlen az is, miért szüntették meg Miskolcon a 40 év felettiek behívását, noha az ő évenkénti vizsgálatukat az OEP mindenképpen téríti. Ez azt is jelenti – folytatta -, hogy minden elmaradt szűrés a Semmelweis Kórház veszteségét növeli. Azt pedig elfogadhatatlannak nevezte, hogy miközben nagyon sok munkahelyen a tüdőszűrés a foglalkoztatás feltétele, a miskolciaknak ma már ezért is fizetniük kell, ha dolgozni szeretnének.