VEKE-kezdeményezés volt például az éjszakai menetrendek átalakítása, a Villanyrendőrnél egymást beváró járatokkal

A VEKE figyelemmel kíséri a vidéki

 városok és vonzáskörzeteik közlekedési helyzetét is, és ha szükségesnek látja, felemeli a szavát a hátrányos változások ellen, vagy a fejlődés előmozdítása érdekében. Külön helyi tagszervezetük eddig Győrött volt, most pedig az ország másik végén, Miskolcon alapítottak tagszervezetet.

 

 

– Mindig is foglalkoztunk Miskolccal, 2005 májusában egyszer már tartottunk közgyűlést is Miskolcon. Akkor még több vonatkozásban is példaértékű volt a miskolci közösségi közlekedés akár a fővárosihoz képest is. Sajnos, 2006-tól kezdve súlyos törés következett be a helyi közösségi közlekedésben, ami ellen többször fel is emeltük a hangunkat – mondta a Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke. Beindult a járatritkításokból és tarifaemelésekből álló leépülési spirál, amelynek a végén fenyegetően közeledett a műszaki és gazdasági csőd. Emlékeztetett, idén márciusban többek között az ő javaslatukra is keresték meg az MVK jelenlegi vezérigazgatóját, Devecz Miklóst. Azóta is igyekeznek segíteni a céget javaslataikkal. Az egyszer már elindult, majd tavaly nyáron megszüntetett munkacsoport is újra felállt, mely politikusokat, civileket és természetesen az MVK képviselőit tömöríti. A munkacsoport folyamatosan új és újabb elképzeléseket dolgoz ki például a hálózat alakítására, az utaskiszolgálás javítására, az üzemvitel olcsóbbá tételére, dolgozza fel a lakossági és utasészrevételeket. Javaslataik folyamatosan épülnek be a rendszerbe.

A VEKE javaslatainak is köszönhetően több alkalommal sikerült szakmai megoldást találni a problémákra. VEKE-kezdeményezés volt például az éjszakai menetrendek átalakítása, a Villanyrendőrnél egymást beváró járatokkal. A csatlakozások rendszere, az olvashatóbb formátumú, megjegyezhető, ütemesebb menetrendek a VEKE más városokban szerzett tapasztalatait ültetik át Miskolcra (többek között a budapesti és a győri menetrendek is jelentős VEKE-közreműködéssel készültek). Javaslataik ugyanakkor mindig figyelembe veszik a gazdaságossági szempontokat is, így sok olyan javaslatot is tesznek, ami bár kívülről nézve nem látványos, de általuk olcsóbbá vagy jobban szervezhetővé válik az üzemvitel, és az így keletkező megtakarításokat máshol lehet fejlesztésekre fordítani. „Egy megfelelően vezetett cég – és az MVK Zrt. most ilyen – ki tudja aknázni a lehetőségeket és számít a civil szakmai véleményekre” – hangsúlyozta az elnök.

 

– Úgy gondoljuk, az elmúlt fél évben láthatták, megtapasztalhatták a miskolciak, hogy rendeződött a helyzet, de azért persze vannak még megoldandó problémák. Kijelenthető azonban, hogy megbízhatóbb és kiszámíthatóbb lett a szolgáltatás az új vezetés alatt. Azon dolgozunk, hogy amin még lehet, javítsunk, ilyen például az utastájékoztatás, a csatlakozások még mindig nem megfelelő szintje, a villamospótlások sem mindig úgy működnek, ahogy kellene, és véleményünk szerint a tarifák is magasak, bizonyos jegy- és bérlettermékek esetén akár a budapestinél is magasabbak – igaz, a budapesti közlekedést most éppen jobban támogatja az állam – tette hozzá az elnök. Véleménye szerint sok változás történt műszaki téren is ebben a hat hónapban, főleg az autóbuszok műszaki színvonalában és üzemük gazdaságosságában beszélhetünk radikális javulásról. A villamosok helyzete pedig az új Skodák érkeztével remélhetőleg hosszú távra rendeződik. minap.hu