Rákász Gergely – Organ Magic Varázslatos orgonamuzsika és zenetörténeti időutazás Európa színpadaitól a filmvászonig

Tudta, hogy a Négy évszak színpadi

zene volt? De miért különleges Vivaldié? Verdi és Wagner idén 200 éve született. Vajon miért emlegetjük őket még ennyi év után is kiemelt figyelemmel? Mit változtattak a színpadon? Milyen volt eközben Csajkovszkijtól orosz színpada? Hogy csalt a lusta Rossini a zenei anyaggal, és miért lett a Tell Vilmos nyitányból mégis halhatatlan sláger? Hogy vezet ez a filmvászonig?

 

Klasszikus slágerek, és zenetörténeti kalandozás a művész kommentárjaival!

Koncert információk: www.rakaszgergely.hu
www.facebook.com/rakaszgergely

November 5. Kedd 18 óra – Miskolc – Belvárosi Evangélikus Templom
(Luther Udvar – Hunyadi u. 8.)
Jegyelővétel: Alexandra Könyvesboltok – Miskolc Plaza, Szentpáli u. 2-6. Tel: 46 506628 és Széchenyi u. 33.
Tel: 46 505231

A műsorról

Az „Egy Koncert Kékben” műsor feszített tempójú 3 éve után alkotói szabadságra visszavonult művész európai körútjáról gyönyörű muzsikákkal tért haza.
Vivaldi – Négy évszak átirata Velencében fogant meg, ahol a Cinquecento Reneszánszának gazdagsága és az olasz lélek zenei fogékonysága mindig együtt áll.
Verdi Aidája és Nabuccója Milánóban, míg Wagner Tannhäuser átirata az ősbemutató helyszínén Drezdában kristályosodott ki.
A zenetörténeti kommentárok ezúttal sem maradnak el. Tudta, hogy a Négy évszak színpadi zene volt? De miért különleges Vivaldié? Verdi és Wagner idén 200 éve született. Vajon miért emlegetjük őket még ennyi év után is kiemelt figyelemmel? Mit változtattak a színpadon? Milyen volt eközben Csajkovszkijtól orosz színpada? Hogy csalt a lusta Rossini a zenei anyaggal, és miért lett a Tell Vilmos nyitányból mégis halhatatlan sláger? Hogy vezet ez a filmvászonig?

Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét, majd az iskolaévek alatt folytatta a koncertezést szerte Magyarországon, mint az „Ország legfiatalabb koncertorgonistája”.

1998-ban David DiFiore amerikai orgonaművész figyelt fel Gergelyre soproni koncertjén, meghívta az Egyesült Államokba tanulni és hangversenyezni, ahol sikerrel játszott öt városban egy éven belül.

1998-2002-ig a koncertezés mellett Magyar Rádió Intermezzo című műsorát szerkesztette és vezette, amely zenei válogatás azzal a céllal készült, hogy széles körben megismertesse és megkedveltesse a klasszikusokat.

2004-ben a Templomos Lovagrend sorai közé hívta, és lovaggá ütötte.

2005-ben több hangversenykörút után tért haza végleg az Egyesült Államokból, és most főként Európában dolgozik.

2000-ben indította rendszeres magyarországi turnéit Bach halálának 250-ik évfordulója alkalmából, majd művészeti korszakokat bemutató tematikus hangversenysorozataival, Romantika Light, Barokk Light, Látványkoncert – Mozart & Gershwin, L’Orgue Monumentale, és a közkedvelt Karácsonyi Történetekkel örvendeztette meg a közönséget.
„VERDISSIMO – La Bella Italia” című műsorát körülbelül harmincezer ember hallgatta meg két év alatt.

2008-ban szülővárosa Győr Kulturális nagykövetének választotta.

2005-ben „Iskola Programot” indított, amelynek keretein belül zenés előadásokat tart minden tanuló korosztálynak.

2010-ben debütált „Egy Koncert Kékben” című látványkoncert koncepciója új műfajt teremtett, pótszékes teltházakkal és ismétlő előadásokkal futott, amelyre a klasszikus zene területén ritkán van példa.

2012. év végén jelent meg Organ Magic című új albuma, mely az orgonajáték határait feszegeti innovatív megoldásaival. A műsorból budapesti bemutató és 30 állomásos vidéki hangversenysorozat került szervezésre.
Ez utóbbi vidéki fellépések különösen fontosak a művész számára, mert egyik kitűzött célja, hogy a vidéki városokban is magas színvonalú élőkoncertek szólaljanak meg.

„…jól hangzik, ha mondjuk Seattle-ben adok egy koncertet és eljönnek rá kétezren, de ott a koncert a kétszázadik klasszikus zenei esemény lesz az évben. Egy magyar kisvárosban lehet, hogy csak a második. Hol jön létre nagyobb érték? (Vasárnap Reggel)”

„A klasszikus komolyzene iránti érdeklődés vizionált hanyatlásának idején, az ő újító szellemű megközelítése lehet a kitörés egyik iránya, amihez az alapot természetesen egészen kimagasló virtuóz technikája adja.”
Kovács Attila zenekritikus – Magyar Rádió

„Rákász mesél és mesél. Úgy ahogy eddig még senkit nem hallottam, pedig gyermek és ifjúkoromban szájtátva ültem a képernyő előtt, amikor Leonard Bernstein a muzsikáról beszélt.”
Pénzes Ottó – Mécsvilág

„…a klasszikus muzsika nem valami útakadály, amelyen rendőri biztosítással kell átesni…”
Lieberman Klára – Axel Springer lapok

„Ahogyan ön a zenét a közönség elé viszi, azzal is kilóg a keretekből, de úgy érzem, ezzel éppen hogy közelebb kerül a hallgatóihoz…”
Boros Károly – Magyar Demokrata Magazin