Újabb csontvázak kerültek elő

 a Miskolctapolcai ásatások során a bencés apátság területén. A régészek megtalálták annak az előkelőnek a sírját, akiről Miskolc kapta a nevét.

 

 

A Barlangfürdő előtt a 11. században volt egy kis sziget a területen, amire aztán felépült egy 8 méter átmérőjű kerek templom, patkóíves szentéllyel, úgynevezett rotunda. A most feltárt sírok a rotunda északi oldalán találhatók, ám egy annak közepén helyezkedik el. Feltehetően oda temették a bencés apátság alapítóját, akiről vélhetően a város is a nevét kapta – állapította meg Pusztai Tamás régész a Kossuth Rádió Szombat délelőtt című műsorában.

A most előkerült négy másik sír azért érdekes – folytatta, mert az egyik halottat egy kőládás sírba temették, amit valamikor a 12. század végén, 13. század elején létesíthette, amikor egy külső köpenyfalat építettek a rotunda külső oldalára. Ez abból tudható, hogy a kőládás sírt már fedi a köpenyfal – fejtette ki a régész.

A megtalált csontvázak lábai bokától lefelé le vannak vágva, de épségben temették el a halottakat, csak a temetést követően, 10-20 évvel később újabb holtat ástak ugyanarra a területre, és már nem tudták, hol volt a korábbi sír. A sírásók a sírgödörrel elpusztították a korábbi maradványokat – magyarázta a szakember.

A feltárás elérhetővé válik a közönség számára is, hisz az előkerült falakat a mai felszín fölé fölfalazzák, így láthatóvá válik az elmúlt 800 év földalatti történése. A romok Miskolc azon korai 200 évéről szólnak, amelyről nincs írásos adat – néhány éven belül ez lehet Miskolc egyik legfontosabb nevezetessége – hangsúlyozta Pusztai Tamás.

2004 óta ez a negyedik feltárási év. A most megtalált négy sírral 238-ra bővült a sírok száma.