Most kezdj el napelemet használni

Jelentősen bővült az engedélyeztetett

inverterek (feszültségátalakítók) köre valamennyi hazai áramszolgáltatónál – értesült a Pénzcentrum.hu. A bővítés jókora lökést adhat a napelemes rendszerek mihamarabbi térhódításának. Elterjedésük nagyban hozzájárulna a környezetünk megóvásához.

 

 

Többszörösére bővült az engedélyeztetett inverterek (magyarázat a lenti ábra 3. pontjában) köre valamennyi hazai áramszolgáltatónál – tudta meg a Pénzcentrum.hu a Magyar Napelem Napkollektor Szövetségtől (MNNSZ). Az egyes szolgáltatóknál elfogadott invertertípusokat az alábbi linkeken tekintheted meg „pdf” formátumban:

 

EON engedélyes invertek

 

ELMŰ-ÉMÁSZ negedélyes invertek

 

DÉMÁSZ engedélyes invertek

 

A bővítés jókora lökést adhat a napelemes rendszerek elterjedésének. Mint ismert, szakértők szerint a hazai napelemes technológia térhódításának ugyanis korábban egyértelműen gátat szabott, hogy az áramszolgáltatók nagyon szigorú követelményrendszert állítottak fel, és így csak bizonyos invertertípusokat engedélyeztek. A változás ráadásul a piaci versenyt is felkorbácsolhatja, mely előbb-utóbb az inverterek árát is lefelé szoríthatja.

Hogyan működik a napelem?

A napelem működése     Forrás: napelem.net

1. a napelemek egyenáramot termelnek

2. Az inverter az egyenáramot 230V/50Hz váltakozó árammá alakítja

3. a kapcsolószekrényben csatlakozik a ház villamos rendszere és az inverter kitápja

4. a napelem által megtermelt energiát a ház elfogyasztja

5. az oda-vissza mérőóra rögzíti az el nem fogyasztott áram és az áramszolgáltatótól átvett áram mennyiségét

A napelem használatának előnyei

A napelem rengeteg pozitív tulajdonsággal bír: a legfontosabb, hogy a technológia forrása, a Nap, kifogyhatatlan. Képes az egész emberiség energiaszükségletét fedezni, javítja a villamoshálózatok hatékonyságát, zöldebbé teszi a környezetünket, ráadásul nem limitált, az alapanyagok bőségesen rendelkezésre állnak.