Hogyan lehet az országot  termelőközponttá tenni, valamint biztosítani  a szakember utánpótlást – többek között ezekről a témákról is szó volt azon az előadássorozaton, amit a Magyar Közgazdasági Társaság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete rendezett az egyik miskolci szállodában.

A rendezvényen Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti képviselője a felsőoktatás modernizálásáról beszélt. Előadásában szólt arról az ajánlásról, amit az Európai Unió fogalmazott meg a tagországok oktatási rendszerei kapcsán. E szerint a felsőoktatás továbbra is állami hatáskör marad. Az ajánlás szerint továbbra is szükség van a tandíj- és az ösztöndíjrendszerre. Ezután is érdemes lesz diplomát szerezni – hangsúlyozta az EP-képviselő. Pelczné Gáll Ildikó hozzátette, több uniós tagállamban, köztük Magyarországon is probléma, hogy sok fiatal nem tud, vagy nem akar elhelyezkedni a diplomájával ezért pályaelhagyó lesz. Ez azért is probléma, mert a hallgató képzése többnyire az államnak jelent költséget. A diplomás munkanélküliség csökkentése és a gazdaságosabb oktatás érdekében ezért változás várható.

 

– A hazai gazdaság és oktatás versenyképességét helyre kell állítani, az elmúlt évek liberális szemlélete ugyanis nagy károkat okozott – emlékeztetett Bihall Tamás, aki szerint nem javít a helyzeten az innovációs járulék megszűntetése sem. A hazai cégek gazdasági hatékonysága ugyanakkor továbbra is elmarad az EU-s átlagtól mind az árbevételt, mind a hozzáadott értéket vagy a kutatásra fordított forrásokat illetően is (ez főleg a kis- és középvállalatokra igaz). Hangsúlyosabb gyakorlati oktatás kell, valamint növelni kell az egyetemek szerepvállalását a vállalti továbbképzésben és a felsőoktatásban.

Vannak azért jó példák is Bihall Tamás szerint az ipar és az oktatás együttműködése terén. Miskolcot illetően kiemelte, hogy a Bosch, a Wanhua és a FUX is kihelyezett tanszéket működtet az egyetemen.

Bihall Tamás üdvözölte a kormány eddigi oktatásreformját, az intézkedések közül a felsőoktatási kerekasztal létrehozását emelte ki, aminek segítségével a felek között valódi párbeszéd alakult ki a felsőoktatás jövőjéről. minap.hu