Skip to content

Újabb figyelmeztetés: ötven éve nem tapasztalt ár közeleg a Dunán

Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

A kormányszóvivő kiemelte: a védekezéshez szükséges összegek rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé teszi a költségvetés.

Molnár Béla vízügyi főigazgató hangsúlyozta: ezer kilométeren, öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet – mondta.

A katasztrófások szerint megvan a szükséges erő és eszközállomány

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a 2002-es rekordárvíz szintjén, esetleg annál is magasabban tetőzhet a Duna a mostani árhullám során – figyelmeztetett hétfő délelőtt Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató Győrben, sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott a védekezésben résztvevő szervek képviselőivel.

A főigazgató közölte: a Győr-Moson-Sopron megyei védekezésben résztvevő szervek időarányosan minden feladatot teljesítettek, jelenleg mintegy négyszáz ember dolgozik a gátakon. Ha kell, ez a szám jelentősen emelkedhet, mert „a szükséges erők és eszközök rendelkezésre állnak”. Számos helyen már dolgoznak a gátak megerősítésén, magasításán – fűzte hozzá. „Nyilvánvaló, hogy az árterületeket el fogja önteni a víz” – mondta kérdésre válaszolva Bakondi György, aki hozzátette: az ott élőknek távozniuk kell házukból, és egészen biztos az is, hogy a parti sportlétesítményeket sem tudják megvédeni a víztől. A szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét.

Széles Sándor kormánymegbízott, a Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság elnöke arról beszélt, hogy a megyei és a helyi szervek felkészültek a rekordmagasságú árvíz kezelésére. A szakemberek még hétfőn áttekintik a helyi védekezési terveket, felmérnek minden olyan pontot, ahol további intézkedéseket tehet szükségessé az árvízi helyzet. Kérdésre válaszolva jelezte: akárcsak 2002-ben, a Mosoni-Dunán Hédervár, Mecsér és Dunaszentpál, az Öreg-Dunán Ásványráró, Szőgye és Gönyű térségében lehet a legkritikusabb a helyzet. A térségben 170 szolnoki vízügyi szakember is tevékenykedik majd, szükség esetén a honvédség ezer, továbbá a rendőrség és a polgári védelem háromszor ennyi embere is részt tud venni a védekezésben.

Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a Szigetköznél pénteken, szombaton tetőzhet a folyó. Az ár az alsó-ausztriai Kienstocknál kedden tetőzik, ezután tudnak majd pontosabb hazai előrejelzést adni – tette hozzá.

A vízügyi szolgálat Országos Műszaki Irányító Törzse pedig közölte: áttekintette az árvízi védekezéshez rendelkezésre álló forrásokat és technikai feltételeket, a védelmi szervezet felkészültségi szintjét, és előterjesztést készített a belügyminiszter részére a védekezés egy magasabb szintű koordinációjának lehetséges bevezetése érdekében.

Másodfokú készültség Budapesten

Az árvízhelyzet miatt Tarlós István főpolgármester hétfő reggel 8 órakor másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Közleményük szerint a meteorológiai állapotok a Duna vízgyűjtő területén a 2002-eshez hasonlóak. Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű csapadék hullott-, és jelenleg is esik az eső a Duna bajorországi, svájci és osztrák vízgyűjtő területén. Ez a jelentős csapadékmennyiség árhullámot okozott a folyón. Arra figyelmeztetnek, hogy „a már lehullott vízmennyiség bizonyosan megérkezik, és 7 m-nél magasabb vízállást fog generálni Budapest térségében. A további csapadékhullás e vízszint növekedését is okozhatja. A tetőzés a hét második felében várható, 800 cm körüli vízszinttel. A jelenleg rendelkezésre álló előrejelzések szerint a Vigadó téri vízmércén mért 860 cm-es vízállás sem kizárt”.

Korlátozások a Margitszigeten

A Duna magas vízállása és az Ausztria felől közeledő árhullám miatt hétfő délutántól határozatlan ideig a lakossági vendégek nem látogathatják a margitszigeti Hajós-Széchy Sportuszodát. A válogatott és egyesületi sportolók egyelőre a Széchy Tamás medencében megtarthatják edzéseiket, de ha a Duna vízszintje az előre jelzett ütemben emelkedik tovább, akkor a hét második felében az ő esetükben is szükség lehet az uszoda használatának korlátozására – közölte a Nemzeti Sportközpontok (NSK) hétfőn.

Az NSK szakemberei már elvégezték az árvízhez kapcsolódó műszaki megelőző intézkedéseket. „A védekezést már megkezdtük, lezártuk a zsilipeket, de már most olyan magas a Duna, hogy a szennyvízelvezető-rendszer nem működik tökéletesen, emiatt nem engedhetjük be a nagyközönséget az uszodába” – mondta Dala Tamás, a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ vezetője. Hozzátette: folyamatosan tartják a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel és figyelik az előrejelzéseket: ha valóban 800 centiméter felett tetőzik a Duna, akkor mindenképpen homokzsákokkal kell megvédeni a létesítményt.

Csehországban és Németországban nagy a baj

Több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát Csehországban hétfőre virradó éjszaka az áradások miatt. Országszerte mintegy ötven helyen harmadfokú, tehát a legmagasabb árvízkészültség van érvényben. A cseh kormány vasárnap este kilenc órától az ország majdnem egész területére szükségállapotot hirdetett ki azért, hogy a hatóságok hatékonyabban tudjanak intézkedni.

Tovább emelkedett a folyók vízszintje hétfő reggelre Németország déli és délkeleti részén, számos településen katasztrófariadót rendeltek el, a védekezésben a Bundeswehr, a német hadsereg alakulatai is részt vesznek. Bajorország, Baden-Württemberg, Türingia és Szászország egyes térségeiben magasabb árhullám fenyeget, mint 2002-ben, az évszázad árvizeként számon tartott katasztrófa idején. A bajor kormány válságstábot alakított, amely hétfő délelőtt kezdi meg a munkát. A legsúlyosabb helyzet a bajor-osztrák határon fekvő Passauban alakult ki, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik. A Duna árhulláma már vasárnap este meghaladta a 2002-ben regisztrált 10,8 métert, és hétfő reggelre elérte a 12 méter. A történelmi városrészt már csak hajóval lehet megközelíteni.   

Árad a Steyr folyó Németországban

Bajororoszágban súlyos a helyzet az Inn mentén fekvő Rosenheimben is, ahol több negyedet ellepett a gátakon átcsapó víz. Szászországban a Mulde áradása miatt Zwickauból 18 ezer embert kellett kitelepíteni, Eilenburgban pedig 7 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Türingiában is több folyó kilépett a medréből, a Saale például elárasztotta Jéna egyes részeit, és a város labdarúgó stadionját. Baden-Württembergben javult a helyzet a hétvégéhez képest, de a Rajna, a Majna és a Neckar több szakaszán továbbra is áll a hajóközlekedés. 

Árvízhelyzet Passauban

Ausztriában is árad

Tovább emelkedik a Duna és az Inn vízállása Ausztriában az előrejelzések szerint hétfőn, míg a nyugatabbra fekvő tartományokban már nagyrészt levonult az árhullám a folyókon. Különösen Felső- és Alsó-Ausztriában, az Inn és a Duna mentén romlott a helyzet hétfőre virradóra. A folyók vízállása továbbra is megközelíti, helyenként meghaladta a 2002-es nagy árvízkor mért szintet. A Duna Kienstocknál hétfő reggel 9,59 méteren állt, délutánra 10,92 méteres vízállást jeleznek. Az Ausztriában és Németországban az „évszázad árvizeként” emlegetett 2002-es áradáskor 10,9 méter volt ezen a helyen a Duna vízállása.

Vasárnap óta több száz embert helyeztek biztonságba Ausztriában az ár elől. Az Inn mentén, a német határ közelében Schärding és Braunau település került víz alá. A Dunához hasonlóan az Inn vízállása is várhatóan tovább emelkedik hétfőn.

Kritikus a helyzet a cseh-osztrák határ és a Duna között elnyúló Wachau térségben is. Az apátságáról híres Melk történelmi belvárosát vasárnap elöntötte a víz, és a hatóságok nem zárják ki, hogy máshol is átcsap az ár a mobil gátakon. Nyugatabbra, Linznél a Duna tetőzését hétfő délutánra várják. A folyó előző nap kilépett a medréből, és hétfőn már több bevezető utat is le kellett zárni, de egyelőre nem okozott jelentős károkat az áradás.

Ausztriában is kiöntöttek a folyók

Áll a víz a Bécshez közeli Klosterneuburg városka üdülőtelepén is, de az előrejelzések szerint az 1980-as években elkészült Új-Duna csatornának köszönhetően a fővárost nem veszélyezteti az árhullám.

Valamelyest enyhült a helyzet hétfőn a nyugati országrészben, Salzburg és Tirol tartományokban. Salzburgnál a Salzach folyó már elérte legmagasabb szintjét, miután előző nap átlépte az árvízvédelmi töltést. Salzburg tartomány hegyvidéki részein, Pinzgau és Pongau körzetében változatlanul veszélyesen áradnak a hegyi patakok és nemcsak az elöntésekkel, hanem földcsuszamlásokkal is küzdenek a tűzoltók. Két embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, és legalább egy ember biztosan meghalt a természeti katasztrófában.

Visszahúzódóban van az ár Tirolban, Kössen térségében, ahol vasárnap több száz parasztgazdaságot öntött el egy hegyi patak. A takarítási munkálatokat ennek ellenére csak napok múlva tudják majd elkezdeni. 

Az áradások jelentős fennakadásokat okoznak Ausztriában a vasúti közlekedésben. A Bécsből nyugatra tartó egyik vasúti fővonalon nem közlekednek szerelvények. Számos utat, főútvonalat is lezártak Ausztriában, elsősorban a Duna mentén.

Az időjárás-előrejelzések szerint hétfőn mérséklődik a csapadék mennyisége. Míg szombat óta négyzetméterenként 200-220 liter eső esett Ausztria egyes nyugati és középső területein, hétfőn már csak 2-10 liter várható.

Budapesten is korlátozzák a forgalmat

A Duna magas vízállása miatt a D11-es és a D12-es hajójáratok nem állnak meg a Szent Gellért tér kikötőben – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán hétfőn.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság korábban közölte: Budapesten várhatóan kedden éri el az alsó rakpart szintjét az árvíz, és szombat este 800 centiméteres vízállással tetőzik majd, harmadfokú készültség mellett.

Az épülő Kossuth Lajos téri mélygarázs elárasztása miatt vasárnap már lezárták a közúti forgalom elől Pesten az idősebb Antall József rakpartot a Margit híd és a Lánchíd között, a vízszint emelkedésétől függően a következő napokban további alsó rakparti szakaszok lezárására számítani lehet.

A BKK tájékoztatása szerint amennyiben a vízszint jelentősen megemelkedik, a 2-es, 19-es, 41-es villamosok és a H5-ös hév vonalán is életbe léphetnek korlátozások.

A Mávinform hétfő reggel tudatta, hogy a Duna áradása, az osztrák vasúton fennakadásokat okoz, a folyó ugyanis vasútvonalakat mosott el, alagutakat árasztott el.

Pozsonynál is lezárták a rakpartot

Lezárták a Duna rakpartját Pozsonynál a fokozódó árvízveszély miatt hétfőn délelőtt, a folyó egész szlovákiai szakaszán másodfokú árvízvédelmi riasztást rendelt el a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), amely a nap folyamán a veszély fokozódására számít.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet weboldalán közölt adatok szerint a másodfokú riasztás hétfőn délelőtt öt dél-szlovákiai járásban, a pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi, a komáromi járásokban és az érsekújvári járás déli részében volt érvényben. A SHMÚ megállapítása szerint a nap folyamán az esőzések várható folytatódása miatt az árvízveszély fokozódására van kilátás és a harmadfokú árvízvédelmi riasztás életbe léptetésére is számítani lehet.

A Duna szlovákiai szakaszának emelkedő vízszintje miatt kialakult helyzet kapcsán hétfőn délelőtt a bősi vizierőmű műszaki stábja is ülést tart. Ezzel kapcsolatban Ján Stolicny a vizierőmű igazgatója arról tájékoztatta a TASR szlovák közszolgálati hírügynökséget, hogy nagy a valószínűsége, hogy olyan döntés születik, melynek alapján már a délután folyamán lezárják a folyó szlovákiai szakaszát a hajóforgalom előtt.

A pozsonyi rendőrkapitányság hétfőn délelőtt tíz órai hatállyal lezárta a Duna jobb oldali, Ligetfalu felől lévő rakpartját Pozsonynál a fokozódó árvízveszély miatt. A rendőrség az érintett területen parkoló gépkocsik eltávolítására szólított fel, kilátásba helyezve azok elvontatását. A korlátozás az intézkedés visszavonásáig marad érvényben.

Az esőzések és a Csehországban kialakult árvízhelyzet fennakadásokat okoznak a szlovák vasúti forgalomban is, a Szlovák vasúti társaság (ZSSK) tájékoztatása szerint jelentős késésekre kell számítani több Csehországból érkező vonatjárat esetében is. A vonatok késésének időtartama 2 és 5 óra között mozog.

MTI / atv.hu



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük