Húsz roma látogatott el a pécsi börtönbe, hogy a Köcsögmentesítési Napok nevű eseménysorozat csúcspontjaként a saját szemükkel láthassák, milyen ágyon fogják őket megdugni, ha börtönbe kerülnek.

Direkt nevezte a képen látható Bogdán László, a Baranya megyei Cserdi polgármestere… Tovább…

Régebben már írtunk Bogdán Lászlóról, a Baranya megyei Cserdi roma polgármesteréről, aki Köcsögmentesítési Napok címmel tart sokkoló előadásokat a falu roma lakóinak arról, hogy mi történik velük, ha bűnöznek és lebuknak. Ő és egy nyugalmazott rendőr minden szörnyűséget részletesen elmesélnek a börtönéletről. Az előadások egyik csúcsa a kérdés-válasz rész, benne a legendás szakasszal:

– Köcsög vagy család?

– Család!

„Úgy éreztük, a társadalom ingerküszöbét sokan átlépik közülünk. Azt akartuk elérni, hogy a résztvevők ne váljanak bűnözővé.” – mondta most Bogdán a mostani börtöntúráról.

Az ambiciózus polgármester klasszikus eszközt importált Magyarországra, amit Amerikában Scared Straight” vagyis a kábé „Egyenes útra rémítés” néven ismernek. 1978-ban készült egy Oscar-díjas dokumentumfilm is a témáról, a narrátor Peter Falk volt.

De Bogdán akár a tévéből is vehette az ötletet. Tiszteletbeli szerkesztőnk, Dr Martinkó küldte el a Spektrumon futó Börtönélet sorozat vonatkozó részének a linkjét, amiben a bűnözővé válás határán álló kamaszokat sokkolnak a börtönben. cink.hu