Miskolc-Szeged. 2 embernek már nem éri meg vonattal utazni

A járatokra kötelező lesz pótjegyet  váltani, amely a megtett kilométertől függően 150–795 forintba kerül. Még pár nap, és az autó legyőzi a vasutat, ha ketten ülnek benne.

– Már nem lepődöm meg semmin – mondta az egyetemista Ilés-Muszka Andrea a szegedi nagyállomáson, amikor a gyorsvonati pótjegyről kérdeztük. – Eddig sose szálltam IC-kocsiba, hogy olcsóbban utazhassak, ezentúl viszont Budapestig oda-vissza 600 forinttal drágul a jegyem. Rosszul érinti a pénztárcámat, pár száz forint is számít, ráadásul minden hétvégén hazautazom Veresegyházra.

Kiszámoltuk, mennyibe kerül egy budapesti, miskolci és siófoki út Szegedről oda-vissza, vonaton, autóbuszon, valamint autóval jövő szerdától. Május 15-étől vezetik be ugyanis a kilométer-arányos gyorsvonati pótjegyet. Sokáig kellett bogarásznunk az internetet, közben többször telefonos segítséget kértünk. A táblázat összeállt, a számok azt mutatják, hogy egy embernek még megéri vonatjegyet vásárolni, kettőnek már nem. Az autóbusz is beelőzi a vasutat.

 

A budapesti út okozza a legkisebb feladványt: 3410 forint a gyorsra a menetjegy, ha IC-vel utazunk, plusz 595 forint – elővételben 475 – a pótjegy, ha a lerobbant gyorsvonat vagonjaiban, akkor 295 a pluszfizetnivaló május 15-étől. Oda-vissza egy ember 7410–8010 forintot hagy ott a kasszánál. Miskolcra zuglói átszállással jutunk el, oda-vissza 15–16 ezer forintot fizethetünk. Az árat az befolyásolja, hogy IC-vel megyünk-e Zuglóig, vagy gyorssal, és ugyanez igaz a Keleti pályaudvartól a borsodi megyeszékhelyig. Az új pótjegy ára a teljes távolságon, csak egy irányba 590 forint. Érdekesség, hogy kedden, szerdán és csütörtökön olcsóbb IC-pótjegyet árusítanak Miskolcra. Ne feledjük: a fővárosban 320 forintért, oda-vissza 640-ért a helyi tömegközlekedésre is jegyet kell váltanunk. Siófokra a legegyszerűbben Budapesten és a Déli pályaudvaron keresztül juthatunk el, Pestről csak gyorsvonat jár a Balatonra, vagyis 12–13 ezer forint körüli árú az oda-vissza tartó út egy embernek, plusz a metrózás. A pótjegy fejenként, egy útra 440 forint.

Ha a menetjegyek árát 2-vel szorozzuk, már jobban megéri autóba ülni: Budapestre az M5-ön, a 3000 forintos autópálya-matricával együtt 14 ezer 200 forint a költség. Benzinre literenként 400 forintot, fogyasztásra 100 kilométeren 8 litert számoltunk. Miskolc oda-vissza 31 ezer 800 forint, Siófok 19 ezer. Ezúttal is vettünk a Balatonra autópálya-matricát: érdemes Kecskemétig felmenni a sztrádán, és ott lefordulni Dunaföldvár felé, mivel Kiskunhalas, Kecel irányában szinte járhatatlanok az utak.

Összehasonlításunkban az autóbusz győzött: Budapestre egy ember oda-vissza 6260 forintot fizet, a miskolci útvonalon 9320-at, a siófokin 7900-at. Két embernél ugyanezek a számok a következők: 12 ezer 520, 18 ezer 640 és 15 ezer 800 forint. Míg Budapestre körülbelül egálban van a vasút az autóbuszos közlekedéssel, Miskolc és Siófok busszal verhetetlen, hiszen a járművek rövidebb útvonalon, „toronyiránt” mennek.

A nyugdíjas is fizet

A mostani tervek szerint egyedül a 3 éven aluliaknak, valamint a Start-kártyásoknak nem kell pótjegyet venniük, a nyugdíjasokat sem kímélik. Tudni kell még, ha a Tisza Volán Zrt. M5-ön közlekedő expressz járatait választjuk, akkor 265 forintos kiegészítő díjat kell fizetni Budapestig: ezt a pénzt az emelt szintű, valamint a vasúti szolgáltatásokkal párhuzamos autóbuszjáratokon kérik – de csak június 1-jéig. A társaságtól kapott tájékoztatás szerint ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Szeged–Budapest közötti, a sztráda teljes hosszán közlekedő emelt szintű járatokat megszünteti. http://www.delmagyar.hu