A Patak utcai mélygarázs sorsára jutott  tavaly a selyemréti strand fejlesztése is. Az egymilliárdos beruházáshoz 2010-ben félmilliárdnyi uniós támogatást nyert a város. Hárompályás csúszdával felszerelt medence, élményelemekkel kibővített gyermekmedence, dögönyözők, pezsgőágyas ülőmedence, egy 25 méteres úszómedence létesítését tervezték 1728 négyzetméternyi vízfelületen, akadálymentesített sétautakkal, növénytelepítéssel. A Miskolci Turisztikai (MT) Kft., az uniós forrás kedvezményezettje a 2010-es önkormányzati választások előtt már aláírta a támogatási szerződést, a kivitelezőt kiválasztották közbeszerzési eljáráson, de a fülkeforradalom ezt a projektet sem kímélte. A vállalkozói szerződést a választások idején kellett volna aláírni, amire már nem kerülhetett sor – a tulajdonos Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. vezetője ugyanis a frissen megválasztott Kriza Ákos polgármesterre hivatkozva ezt kérte az MT ügyvezetőjétől. Fridély László, az MT akkor hivatalban lévő vezetője a Narancsnak elmondta: e kérést írásban kapta meg. Halmai Gyula, a holding akkori vezérigazgatója kérdésünkre megerősítette a történetet: a választások utáni átadás-átvétel idején kérte meg a polgármester, hogy ne írják alá a szerződést. A nyertes ajánlattevő egyébként egy miskolci cég, az FK-Raszter Építő Zrt. volt. (A társaság vezérigazgatója, Farkas László közös céget visz az Adeptus vezérigazgatójával, Komáromi Gyulával Adeptus FK-Raszter Építő Közkereseti Társaság néven.)

 

A polgármesteri kérés motivációja nem sokkal később nyilvánvaló lett. Fridélyt más önkormányzati cégvezetőkkel együtt novemberben elbocsátották, majd a helyére lépő Czinkné Sztán Anikó bejelentette: mivel az állami támogatás lehívása nem történt meg, újra kell pályázni a selyemréti fürdő rekonstrukciójára. (Czinkné múlt októberig nemcsak a Miskolci Turisztika Kft.-t ügyvezette, hanem a Miskolctapolca Fejlesztési Kft.-t is, amely akkor beolvadt az előbbibe, emellett ma is a tapolcai kalandparkot működtető magánvállalkozás, a Kalandtúra Kft. egyik alapító-tulajdonosa, 2005-2011 között az ügyvezetője.) Arra is utalt, hogy ebből az összegből jobbat is ki lehet hozni, a fürdőépületet is fel lehetne újítani, és egy az idősebbeket, nyugdíjasokat célzó pihenő, masszázsos-dögönyözős strandot építeni. Helyzetértékelése azonban eltúlzottnak bizonyult: az elnyert támogatás nem veszett oda. Mint Fridély Lászlótól megtudtuk, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kérésükre a félmilliárdos támogatás 40 százalékát, 200 millió forintot a projekt kezdete előtt átutalt az MT számlájára.

Miután az uniós pénz ott volt, Krizáék aligha tudták volna megmagyarázni a miskolciaknak, miért nem épül az új strand. Hiába igyekeztek elődeik eredményeit negligálni, kénytelenek voltak az eredeti tervet végrehajtani: a forrás felhasználását ellenőrző hatóság ugyanis a tervek módosításához nem járult hozzá. A fideszes városvezetésnek be kellett érnie apróbb változtatásokkal, és egy új közbeszerzés új nyertesével. Az eredeti, 2011-es nyári átadás ezzel fuccsba ment – pedig a lakosság nagyon bizakodott, hiszen a strand pancsolásra alkalmas termálvizes medencéjét a dögönyözőkkel, csúszdával együtt 2008-ban felszámolták, csak az 50 méteres úszómedence működött. (A „piskóta” medence azért jutott erre a sorsra, mert nem tudták megoldani a vízforgatást; szabálytalan alakja miatt ez rendkívül drága lett volna, az ÁNTSZ viszont e hiányosság miatt az egész strand bezárását kilátásba helyezte.) A mind romosabbá váló strand öt éve jóformán strandfunkció nélkül működik.

A második közbeszerzésen az első tenderen is indult debreceni Hajdú-Ép Kft. lett a befutó. (A cégről korábban lásd: Kofátlanság , Magyar Narancs, 2007. január 25.) A társasággal 2011. októberben szerződést kötöttek, 2012 tavaszán látott hozzá a kivitelezéshez. Munkát azonban csak pár hónapig végezhetett, mivel az MT júniusban szerződést bontott vele. Az indoklás szerint azért, mert az utóbbi időszakban megszegte a szerződést. „Ez a magatartás a nyertes pályázat elszámolását és a város részére a pályázati támogatás kifizetését is veszélyezteti” – közölte a Miskolc Holding. A szerződésszegés elsősorban azzal valósult meg, hogy a Hajdú-Ép nem a szerződésben meghatározott anyagokat építette be, engedély nélkül, a megbízó hozzájárulása nélkül használt más ragasztót és csempét. Tutor Lóránt, a Hajdú-Ép Kft. vezetője nonszensznek nevezte, hogy egy 1,2 milliárdos beruházást a csempék miatt veszélyeztet a városvezetés. Úgy emlékezett, két ügyben volt vitája, de semmi jel nem mutatott arra, hogy ezeket ilyen módon szeretné lezárni a városi cég. „A medencéhez használatos egyik burkolati segédanyagról, illetve magáról a burkolóanyagról van szó. A tervben szereplő segédanyag helyett egy ugyanolyan, ha nem jobb minőségű segédanyagot használtunk, egész egyszerűen azért, mert az eredetileg tervezett segédanyag gyártását megszüntették. Egy másik gyártótól rendeltünk, s a tervezőnek be is nyújtottuk az általuk megküldött megfelelőségi nyilatkozatot. Ezt a tervező elfogadta, mint ahogyan az új burkolóanyagot is, szintén egy megfelelőségi nyilatkozat alapján” – mondta az ügyvezető az északonline.hu-nak. Hozzátette: a tervtől való eltérést e nyilatkozatok alapján a megrendelőnek kellett volna kezdeményeznie a beruházást felügyelő Nordánál (Észak-magyarországi Fejlesztési Ügynökség). Tutor szerint a város csak kifogást keresett, hogy felbonthassa a szerződést, nyilván nem fontos a számára, hogy 2012 nyarán átadják a strandot. (Kerestük mi is a Hajdú-Ép Kft.-t, de nem kaptunk választ kérdéseinkre, ahogyan a miskolci önkormányzattól sem.)

A Hajdú-Ép szerint a létesítmény elérte a 70 százalékos készültséget – az MT szerint viszont csak 40-et, ezt szakértői véleményre hivatkozva állították a decemberi bejáráson. A pórul járt debreceni cég is igazságügyi szakértőt kért fel vizsgálatra. Akármelyiküknek is lesz igaza, a megrendelő diktál, és Miskolc meghívásos tárgyalásos eljáráson új kivitelezőt választ. A harmadikat. A hivatalos közlés szerint január végére kihirdetik az eljárás végeredményét. Tutor mindenesetre kinyilvánította: ha peres eljárásra kerül sor a jó hírnevüket sértő károkozás miatt, az legalább két évig hátráltathatja a strand átadását. Kérdés az is, hogy a leendő kivitelező miként vállal felelősséget elődje munkáiért.

Több, a projektet ismerő forrásunk is meghökkentőnek nevezte a csempék miatti szerződésbontást. Mindannyian azt sejtik a lépés mögött, hogy a városnak nem állt rendelkezésre a projekt kifizetéséhez szükséges forrás. (Ezzel kapcsolatos kérdésünkre szintén nem kaptunk választ az önkormányzattól.)  mancs.hu  Zsidai Péter