Huszonhat út vált járhatatlanná a hóátfúvások miatt a Dunántúlon, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt kéri, hogy ezeken a területeken senki ne induljon útnak. Elzárt település nincs az országban.

 

A szervezet péntek reggeli tájékoztatása szerint az erős szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat az úttestre a Dunántúlon, így Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében összesen 26 útszakasz járhatatlan.

Győr-Moson-Sopron megyében lezárták a Sopronnémeti-Magyarkeresztúr, a Páli-Vadosfa, a Páli-Edve, az 1-es főút-országhatár (Albert Kázmér-puszta), a Hegyeshalom-Bezenye, a Balf-Fertőrákos, a Cirák-Beled, az Iván-Simaság, a Vitnyéd-Csapod, az Újkér-Szakony, a Nemeskér-Egyházasfalu, a Kópháza-Harka és a Lövő-Sopronhorpács közötti útszakaszt. A főutakon, ha a megszokottnál lassabban is, de lehet közlekedni, nehézséget egyedül a 83-as út Tét és Tétszentkút közötti szakaszáról jelentettek. A megyében minden település elérhető

Vas megyében a Karakó-Jánosháza, a Kemenessömjén-Vönöck, a Mersevát-Kemenesszentmárton, a Pápoc-megyehatár, a Celldömölk-Mesteri, a Sárvár-Ölbő, a Csepreg-Újkér és a Csepreg-Tompolád közötti mellékutakat nem lehet használni. Komárom-Esztergom megyében a Tata-Kömlőd közötti szakasz nem járható. Veszprém megyében a Kemeneshőgyész-megyehatár, valamint a Kemenesszentpéter-megyehatár közötti útvonal járhatatlan. Zala megyében a Kisgörbő-Zalaszentgrót és a Söjtör-Tófej közötti szakaszon nem lehet közlekedni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagéppel dolgozott éjszaka és hajnalban is az utak felszabadításán. A társaság hómarókat vezényelt át Marcaliból, Tárnokról, Vácról és Székesfehérvárról Vas megyébe, továbbá szintén Pest megyéből, valamint Soltról és Kecskemétről hóekéket Győr-Moson-Sopron megyébe. A hóátfúvásos területeken jelenleg is csaknem 300 munkagép dolgozik.

A fő- és mellékutak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, valamint Vas és Zala megyében többfelé hókásásak, latyakosak, hóbordásak, a mellékutak havasak, nehezen járhatók. Az eddig lehullott hó mennyisége átlagosan 30-40 centiméter – tudatták.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a hóátfúvásos térségekben semmiképpen ne induljanak útnak. Mint írták, a Dunántúl több területén is téliesek az útviszonyok. A társaság azt kéri a járművezetőktől, hogy fokozott figyelemmel, a sebesség megfelelő megválasztásával közlekedjenek, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, továbbá tartsanak maguknál hóláncot.