Akár már a nyomozás során elérhetetlenné lehetne tenni bizonyos súlyos bűncselekményeket megvalósító weboldalakat a kormány tervei szerint. Az új Btk. hatálybalépését előkészítő csomag alapján először a tárhelyszolgáltatót szólítanák fel a jogsértő tartalmak elérhetetlenné tételére, de ha az nem lép – például azért, mert külföldi a szerver – a hazai internetszolgáltatókkal blokkoltatnák az oldalt.
„Elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tétele” – jogi bikkfanyelven ez a neve annak az intézkedésnek, amellyel az új büntető törvénykönyv (Btk.) 2013. július 1-i hatályba lépése után a hatóságok sikeresen léphetnek fel az interneten megjelenő, jogsértő tartalmak ellen, még akkor is, ha például a gyűlöletkeltő tartalmakat külföldi szerveren tárolják.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden tette közzé annak a törvénymódosító csomagnak a tervezetét, amelynek elfogadása az új Btk. hatályba lépéséhez és alkalmazásához szükséges. Ez szabályozza többek közt a jogsértő tartalmak végleges blokkolását, illetve bizonyos bűncselekmények esetében (gyermekpornográfia, terrorcselekmény, állam elleni bűncselekmények) lehetővé teszi, hogy már a nyomozás során elérhetetlenné tegyék a tartalmat.
A kormány által még nem tárgyalt tervezet értelmében a jogsértő tartalmakat a bíróság döntése után elsősorban a tárhely-szolgáltatóknak kellene elérhetetlenné tenniük, akár ideiglenes, akár végleges intézkedésről van szó. Ha ezt a szolgáltató nem teszi meg, akár egymilliós, ismétlődő bírságra számíthat. Ha ennek ellenére sem lép, vagy pedig a szervertulajdonos külföldi, a bíróság elrendelheti, hogy az internetszolgáltatók blokkolják a jogsértő oldalak elérését.
Ennek érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak kell létrehoznia egy adatbázist, amelyhez az internetszolgáltatóknak csatlakozniuk kell. Az indoklás elismeri, hogy a blokkolás sokkal súlyosabb beavatkozás, mint a tartalom eltávolítása, de e nélkül a kérdéses lenne a jogsértő tartalmak eltávolítására vonatkozó intézkedés. Mivel ezt minden esetben a bíróság rendeli el, a tartalom tulajdonosának lehetőssége lesz fellebbezni.
A magyar hatóságok 2008 több esetben is hiába kértek segítséget az Egyesült Államoktól a Kurucinfo című radikális jobboldali honlap elleni jogi lépésekhez, nem kaptak adatokat a weblap működtetőiről. Oz ORFK szeptemberben is azt közölte, hogy továbbra sem indulhat eljárás az eltérő magyar és amerikai jogértelmezés miatt az oldal üzemeltetői ellen. Az új szabályok szerint, egy új eljárásban viszont lenne lehetőség az oldal elérésének letiltására, ha az említett bűncselekmények gyanúja felvetődne.