Bréking. 77 miskolci ügyben tesz feljelentést az MSZP

Dr. Simon Gábor szerint ugyanúgy klientúraépítés folyik Miskolcon is, mint az országban. Gyakran törvénytelenül.
Közgépesítenek Miskolcon – fogalmazott a Népszavának dr. Simon Gábor, a borsodi megyeszékhely önkormányzatának MSZP-s tagja. A politikus, aki egyben parlamenti képviselő és a párt városi elnöke hozzátette: Miskolcon ugyanaz történik, mint a „nagypolitikában”: a haveroknak, a Fidesznek hűséget fogadott embereknek jut minden. Ők nyerik a pályázatokat, amelyeket személyre szabnak. Kicsiben olyan ez, mint a Simicska-birodalom építése vagy a sok földügy.

 

Simon a Népszavának arról beszélt, hogy helyben a demokrácia is úgy érvényesül, mint a parlamentben. A közgyűlésben az ellenzék már nem kérdezhet, nem is interpellálhat, ezeket a rendszerváltás óta meglévő jogokat dr. Kriza Ákos fideszes polgármester a kormánypárti testületi többséggel együtt elvette. Ha a szocialisták írásban kérdeznek a beruházásokról, az enyhén szólva furcsa közbeszerzésekről, szerződésekről, prémiumokról, akkor elutasító vagy semmitmondó választ kapnak.

MSZP-s képviselő csupán a Miskolc Holding Zrt. felügyelőbizottságában kapott helyet, de a politikus saját frakciójának sem beszélhet az önkormányzati cég ügyeiről, mert ezt a fideszes többség büntetés terhe mellett megtiltotta. Mindezek ellenére a visszaéléseket feltételező pletykák a szocialistákhoz is eljutnak, a pályázatok vesztesei megkeresik az ellenzéki politikusokat és Simonék a nyilvános adatokat figyelve ugyancsak igyekeznek követni, mi is történik a színfalak mögött.

Klientúrát épít Kriza, a polgármester a szocialista képviselő szerint saját haverjaival, illetve a Fideszhez hű emberekkel köt szükséges vagy szükségtelen szerződéseket. A város két ismert középiskolájában, a Földes Ferenc-, illetve az Avasi Gimnáziumban is lecserélte az igazgatót, ezért a diákok fekete szalaggal mentek most az évzáróra. A szakképző éléről ugyancsak leváltotta az igazgatót és a helyére egykori nagyváradi iskolatársát ültette. Bár ezeket sem hagyják szó nélkül a miskolciak, a kedélyeket inkább a prémiumok, jutalmak, pályázatok korbácsolják fel.

Összesen 116 ügyet vizsgáltak meg eddig a szocialisták által felkért szakemberek és mert ezek közül 77 esetében úgy gondolják, bűncselekményről lehet szó, ezért elsö kőrben ennyi feljelentést tesznek még ezen a héten a miskolci MSZP-sek. Simon a Népszavának hosszan sorolta az eseteket, amelyekben azt várják, hogy a rendőrsége valós vizsgálatot tartson. Egyebek mellett beszélt arról, hogy az önkormányzat informatikai rendszerét több százezer forintért vizsgálta át Kriza egyik volt nagyváradi iskolatársa, pedig a polgármesteri hivatalban erre külön csoport működik és a Miskolc Holding Zrt.-nél is dolgoznak erre alkalmas szakemberek.

Az egyik önkormányzati cég telephelyén baráti társaságra cserélték a korábban jól dolgozó őrző-védő szolgálatot, máshol különböző megbízási szerződéseket kötöttek sok pénzért, feleslegesen. A közüzemekért felelős Miskolc Holdingnál korábban egyetlen ügyvéd szolgált, Simon szerint havonta 400 ezer forintért.

Most ezt a feladatot öten látják el és van, aki egymillió forintnál többet kap a munkáért. Kommunikációs tanácsokért – ahogy az ország más településein is szokás – szintén sokat fizet a város egyebek mellett egy olyan embernek, aki közreműködött a Fidesz kampányában. A szocialista politikus elmondta, az egyik haverral több önkormányzati cég is szerződött, ám arról, milyen módon érkeznek a tanácsok, a társaságok dolgozói nem tudnak, a sok százezer forintot kereső „szakembert” ugyanis még nem látták.

A város üzemeltetéséért felelős társaságnál kiosztott jutalmakról az év elején a Blikk számolt be, akkor derült ki, hogy a súlyos vesztéséggel küzdő társaság öt vezetője összesen 8 millió forint jutalmat kapott tavaly év végén. Az eseti jutalmat december 23-án szavazták meg maguknak „a 2011-ben végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként” a vezetők. A jutalomból a vezérigazgató is részesült, aki mindössze december közepe óta töltötte be hivatalát.

A holding irányítói rá­adásul érdekes módon a 2011-es prémiumfeladatokról szintén decemberben döntöttek, vagyis utólag határozták meg azt, amiért plusz pénzt kapnak. A jutalmakat egyébként – bár a polgármester jogosnak tartotta – az országos botrány miatt vissza kellett adni, a prémiumot viszont Simon szerint májusban kifizették.

Egymilliárdot veszített a város, mert nem a legkedvezőbb ajánlat mellett döntött a közgyűlés az új villamosok megvásárlásakor – jelentette ki az MSZP városi elnöke. A politikus szerint a beszerzésére kiírt pályázatban eleve hibás volt a pontrendszer és bár az önkormányzat által felkért szakértők azt javasolták a testületnek, hogy ne szavazzák meg a beszerzést, a véleményt nem terjesztették a képviselő elé, a szocialisták is utólag, véletlenül szereztek tudomást az ügyről.

A polgármester megválasztása óta pénzhiányra panaszkodik, presztízskiadásokra, klientúra építésre azonban jut a költségvetésből – tette hozzá Simon, aki szerint Miskolc mára lekerült a beruházók térképéről, pedig 2007-ben az Observer nevű cég az ország legjobb imázsú városának választotta, a következő évben pedig a Financial Times Kelet-Európa második legvonzóbb befektetési célpontjaként említette.