Az elmúlt napokban nyilvánosságra  hozott hangfelvétel is bizonyítja, hogy Egerben a múlt év őszén azért nem engedték fellépni Székhelyi József színművészt, mert büdös zsidónak tartották – írja közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A szervezet kedden feljelentést tett a Heves Megyei Főügyészségen, mondván a faji alapú diszkrimináció sérti Magyarország Alaptörvényét, és a történtek felvetik a közösség elleni izgatás és a hivatali visszaélés gyanúját veti fel.

 

Az egri közgyűlés kulturális bizottságának egyik tavaly őszi ülésén az hangzott el , hogy Székhelyi József azért sem léphetett fel a városban, „mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó”. Az ülésen hangfelvétel készült, ami a napokban került elő.

A Mazsihisz arra kéri a Főügyészséget, hogy vizsgálja ki, kik követték el ezt a cselekményt, és gondoskodjon az elkövetők felelősségre vonásáról.

„Több mint 90 évvel az első magyarországi zsidóellenes törvény, a numerus clausus életbe léptetése után most ismételten faji alapú megkülönböztetést alkalmazott egy magyar város vezetése. Ennek nem csak politikai, hanem jogi következményei is kell, hogy legyenek. Egy modern demokrácia nem tűrheti el, hogy a helyi közhatalom birtokosai személyi döntéseiket annak figyelembevételével hozzák meg, hogy az adott személy szerintük zsidó-e, vagy sem” – áll a közleményben.