Minden ok nélkül agyonvertek egy férfit húsvét szombat délután a Borsod megyei Berzéken. Ha más állt volna akkor ott a kocsmában, valószínüleg mást ölnek meg. A gyilkosság után a tettesek továbbmentek, és megtámadták egy másik család házát. A községet sokkolta az eset, de a kocsma vendégei közül egy sem volt, aki beavatkozott volna. Utóbb mindenki csak azt mondta, nem látták, ahogy karókkal verik az áldozatot.

 

Nagy József kerti munkákkal töltötte a húsvét szombatját. A berzéki szobafestő és családja, felesége és lánya nem terveztek komoly ünneplést, már évek óta nem tartottak nagy húsvétot. Nagy fél hatkor befejezte a kertészkedést, és azt mondta feleségének, elmegy egy sörre a Hernád kocsmába még vacsora előtt. Gyakran csinált ilyet, általában nem ivott többet egy sörnél, le sem ült, csak a pultnál beszélgetett ismerőseivel a kert körüli munkákról. Azt ígérte, hatra újra otthon lesz.

Fegyverekkel jöttek vissza
Nem sokkal Nagy után érkezett a kocsmába id. L. Zoltán három rokonával. Látható volt, hogy a balhé miatt érkeztek, részegek voltak, azonnal bele is kötöttek a csendesen álldogáló Nagy Józsefbe. Ekkor még nem történt komolyabb baj, Nagy Emese, a mindössze pár napja ott dolgozó pultos kitessékelte a kötekedőket. Nem sokkal később azonban visszatérek, husángokkal, botokkal felfegyverkezve. Azonnal rátámadtak Nagyra, ütni kezdték a fegyvereikkel. Bár többen is voltak rajtuk kívül a kocsmában, senki sem lépett közbe, kivéve Nagy Emesét, ekkor azonban őt is megtámadták. Az ütésektől a pultos eszméletét veszítette.

Mikor felébredt, nem volt senki a kocsmában és azt látta, Nagy véresen fekszik a földön.Ő hívta ekkor a rendőröket és a mentőket. Nagy a helyszínen meghalt.

A tettesek a Hernád kocsma után megrohamozták egy másik helyi család, M.-ék házát a Jókai utcában. Betörték az ablakokat és behatoltak a házba, a család a pincébe menekítette a gyerekeket. A támadás közben ifj. L. Zoltánt életveszélyesen megszúrták. A rendőrség ekkor érkezett meg.

Szerelmi üggyel kezdődött
Bár erről pontos információt nem sikerült szerezni, a falubeli hírek szerint az eset előtt szerelem szövődött az L. család egyik női tagja és a náluk lényegesen jobb módú M. család egyik tagja között, ami konfliktussá fajult. Már a gyilkosság előtti pénteken kitört egy verekedés a két család között, több embert elvittek a rendőrök, szombat reggelre azonban ismét otthon voltak. Egész nap ittak, aztán elindultak a Hernád kocsmába. Ott találkoztak a pultnál álló Nagy Józseffel.

Berzék 1100 lakosú település Borsodban, Miskolctól húsz kilométerre, korábban pedig egyáltalán nem a konfliktusokról volt híres. Ezt az is jelzi, hogy ottjártunkkor Farkas László polgármester hivatalában ott volt a települést 1990 és 2006 között vezető, ma is képviselő Jávorszki Imréné is, akivel teljesen természetesen dolgoznak együtt. Jávorszki Imréné szerint utoljára 1981-ben „szúrtak a faluban”, azóta nem történt hasonló bűncselekmény. Mindketten arról beszélnek, sosem volt jellemző az ellenségeskedés a faluban élő magyarok és a negyvenes évek óta itt élő (vagy ahogy Berzéken mondják, „tősgyökeres”) cigányok között. A képviselőtestület tagja volt például a roma Balogh Csaba is, aki polgárőrködik is a településen.

Lebontott házak dinasztiája
Ötven évvel ezelőtt költöztek a faluba a szintén cigány L. család első tagjai, akik azóta a polgármester szavai szerint „dinasztiát” alkotnak Berzéken, tagjaikat pedig utoljára a szocializmus idején látták dolgozni. A gyilkosság egyik gyanúsítottja, id. L. Zoltán, akinek nyolc gyereke van, már volt börtönben tizenöt évvel ezelőtt egy verekedés miatt, azóta biztosan nem volt munkája a polgármester szerint. A család tagjai több házat is lebontottak, részben ennek értékesítéséből éltek, részben kölcsönöket kértek, amiket általában nem adtak meg, vagy kéregettek a faluban, a családi pótlék mellett.

k
A Hami néven ismert ifj. L. Zoltánnak is volt már dolga a hatóságokkal, fefüggesztett börtönbüntetést kapott néhány évvel ezelőtt. Farkas László szerint ennek előzménye az volt, hogy egyik gyermekük kórházba került gyanús combnyaktöréssel, mire a jegyző és a polgármester meglátogatták a családot. Az eset januárban történt, L.-ék otthonában két gyermeket is találtak fagyási sérülésekkel a kezükön.

Fagyás és égés
„Behoztuk őket a hivatalba, tiszta ruhát akartunk rájuk adni, de a kislány nem akarta levenni a sajátját. Kiderült, égési sérülések is vannak rajta. Testvére ekkor mesélte el, hogy szüleik úgy akarták orvosolni a fagyási sérüléseket, hogy ráültették a kályhára. Nevelőszülőkhöz kerültek, anyjuk pedig elhagyta Berzéket” – meséli Farkas.

Miközben a polgármesterrel beszélgetünk, értesítik, hogy az L. család másik tagjaitól most foglaltak le lopott dolgokat, amiket éppen közmunkások hoznak be egy szekérrel. Később a Jókai utcában, ahol L.-ék és M.-ék házai egymással szemben állnak, találkozunk id. L. Zoltán lányával, L. Barbarával, anyja épp most ment el a rendőrökkel. Anyja a gyilkosság után is őrizetbe került, őt azonban elengedték, mert állítólag nem vett részt abban, sőt, közben össze is veszett férjével, amiért el is bújt előle. L. Barbara azt mondja, ő semmit sem tud az esetről, apjával és testvéreivel pedig nem beszélt azóta.

Még a legszegényebb is adott
Kisebb konfliktusokról az L. család tagjaival több helyi is mesélt az Indexnek, a mostanihoz hasonló bűncselekményhez azonban még csak hasonló sem történt. Az eset sokkolta a falut, a helyiek gyűjtést rendeztek Nagy József özvegyének, amiben cigányok is ugyanúgy részt vettek. Batta Erzsébet, az özvegy az Indexnek arról beszélt, még egy nagyon szegény cigány asszonytól, akinek nemrég halt meg a férje, kapott ötszáz forintot. Nem akarta visszautasítani. Összesen 250 ezer forint gyűlt össze, a temetésre pedig rengetegen jöttek el. A Hernád kocsma előtt azóta is mécsesek sorakoznak. a cikk folytatása az index.hu oldalon