A természeti értékek megőrzésének,  gyarapításának fontosságáról beszélt Fazekas Sándor, a vidékfejlesztési tárca vezetője kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvaszilason pénteken, miután befejezte látogatását az Aggteleki Nemzeti Parkban.

 Januárban az Őrségben kezdődött a nemzeti parkokat népszerűsítő rendezvénysorozat, amely februárban a Bükkben folytatódott, most pedig az aggteleki térségben.

Magyarország nemzeti parkjai közül ez az első, amelyet hang­súlyozottan a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre 1985-ben. A nemzeti park Észak-Magyarország karsztvidékén, a hajdani Gömör–Tornai-karszt részeként – a Sajó és a Hernád folyó között –, mintegy 20 ezer hektár területen helyezkedik el.

Itt található a Világörökség részét képező, határon átnyúló karsztbarlangrendszer.

Fazekas Sándor elmondta: látogatásainak célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a nemzeti parkokra, és cél az is, hogy minél többen megismerkedjenek természeti értékeinkkel, a parkok magas színvonalú természetvédelmi tevékenységével.

Veress Balázs, a park igazgatója elmondta: az elmúlt évben 220 ezer látogatót fogadtak, annak köszönhetően pedig, hogy a barlangi belépők árát átlagosan 25 százalékkal csökkentették, jelentősen nőtt a barlangokat felkeresők száma.