Egy évvel azután, hogy  a tartós munkanélkülinek megítélik a foglalkoztatást helyettesítő támogatást (FHT, korábban rendszeres szociális segély), felülvizsgálják az ügyét. Megírtuk: a szociális törvény szerint az, aki az eltelt 12 hónap alatt nem dolgozott összesen 30 napot, annak automatikusan le kell állítani a havi 22 ezer 800 forintos ellátását. Ezzel a következő egy évre kizárható a rendszerből. Szegeden tavaly 2000 ellátott kapott az önkormányzattól FHT-t. A januári becslések szerint 200 embernek szűnhet meg az ellátása.

 

Több a háztartási munkás

Tavaly januárban a megyében 15, a régióban 48 háztartási foglalkoztatottat tartott nyilván a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága. A létszámuk áprilistól lódult meg, októbertől decemberig tovább emelkedett, 26–26, illetve 66–71 volt. Idén februárra lett kiugróan magas a számuk: a megyében 30, a régióban 68. Hivatalosan 2010. augusztus 15. óta minősül a háztartási munka adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak. Kizárólag természetes személy és közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges tevékenység végeztethető: takarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekfelügyelet, házi tanítás, otthoni gondozás, ápolás, házvezetés, kertgondozás. Ha a felek regisztrálnak, nem kell adózniuk.

A jelek szerint a rászorulók – a kevéske segélyük megtartása érdekében – kihasználják a törvény adta lehetőségeket. Így előreláthatólag kevesebben szorulnak ki az ellátásból. Mivel a polgármesteri hivatal szociális irodája időben felülvizsgálta az ellátottakat, akinek nem volt még meg a szükséges 30 napja, annak adott még a lehetősége, hogy regisztrált civilszervezethez álljon be önkéntesnek vagy háztartási munkára jelentse be magát az adóhivatalnál.

A szerdai felülvizsgálaton zömmel olyan FHT-sok jártak a szociális iroda Huszár utcai ügyfélszolgálatán, akik a környezetgazdálkodásnál dolgoztak közmunkán. Olyan munkanélkülivel is találkoztunk, akit például iskola, illetve a Dr. Waltner Károly otthon foglalkoztatott közmunkára.

A 33 éves Olga gyors- és gépíró végzettségét kamatoztatta egy vállalkozásnál: számítógépes adatrögzítésből jött össze neki az egy hónap. A 45 éves Ilonának az utolsó pillanatban javasolták a munkaügyi központban, hogy jelentkezzen háztartási munkára. Egy ezresért regisztráltatta magát az adóhivatalban a húga címére. Azt mondta: egy ezrest igazán megér, hogy egy évre megint meglegyen legalább a segélye. Arra, hogy ennyiből miként él meg, netán dolgozik-e valamit feketén, az asszony mosolyogva legyintett, nem kívánt válaszolni. delmagyar.hu