A magyar bátor nemzet, de a kormány gyáva: a nemzetre és a nemzeti érdekre hivatkozva saját hatalmi érdekeit képviseli, és nem meri megmondani az embereknek, hogy mit kell tenni azért, hogy az ország kijusson a válságból – jelentette ki az MSZP elnöke március 15-én a párt országos nagygyűlésén Esztergomban.

 

„A magyar erős nemzet (…), de ez a kormány gyenge, mert nem összeköti, hanem szétszakítja a nemzetet, egyedül pedig képtelen megbirkózni az ország gondjaival. A magyar tehetséges nemzet (…), de a kormány tehetségtelen: mert képtelen megoldani az emberek problémáit, mert nem kezeli, hanem tetézi a válságot” – tette hozzá Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke kiemelte: az ország kormányában nem, csak az ország polgáraiban, önmagunkban bízhatunk.

A politikus a városháza előtti tér közepén felállított színpadon beszélt. A térnek a rendezvény számára megnyitott felét teljesen megtöltötték az ország különböző részéből érkezett résztvevők, akik településük nevét táblákon mutatták fel.

A tömeg számos kisebb, fekete-fehér táblát is a magasba tartott, amelyeken egyebek mellett a magas benzinárat, a 47 ezer forintos közmunkabérből való megélhetést kérték számon Orbán Viktoron, valamint Meggyes Tamást, Esztergom volt fideszes polgármesterét kritizálták. A szónokok szavait többször taps szakította félbe. Az ünnepséget a rendőrség biztosította, rendzavarás nem történt.

Mesterházy Attila az 1848-as jelmondatot – „Legyen béke, szabadság és egyetértés!” – idézve kijelentette: ez a mondat szerepelhet azoknak a zászlaján is, akik a szabadságnak, az igazságosságnak és a köztársaságnak ma őszinte hívei. Függetlenül attól, hogy a választásokon ki melyik pártra szavazott, baloldaliak, zöldek, liberálisok és konzervatívok között a szabadság tisztelői vannak többségben – tette hozzá.

„A harcot viszont nem fegyverrel vívjuk, hanem tiszta elvekkel, őszinte szavakkal és felelős tettekkel. 1848 az egységes magyar nemzet megszületésének éve volt. 2014 pedig az egységes magyar nemzet újjászületésének éve lesz” – jelentette ki a politikus.

Az MSZP elnöke azt mondta: a Fidesz ámokfutása ma már az egész országot veszélyezteti. A kudarcos gazdaságpolitika, a rossz kormányzás és az ostoba vezérelvűség a csőd közelébe sodorta az országot, és szegénységbe taszított milliókat – fogalmazott.

„Van megoldás és van remény: a civil kurázsi, a szabadság melletti kiállás, az igazságosság melletti kitartás és a demokraták összefogása az, amiben bízhatunk. (…) A mi dolgunk az lesz, hogy visszaadjuk a nemzetnek a békét, az egyetértést és a szabadságot, amit a Fidesz elvett. (…) Azt akarjuk, hogy Magyarország újra biztonságos, szabad és sikeres hazája legyen mindannyiunknak. És készek vagyunk tenni is ezért” – jelentette ki Mesterházy Attila.

Komjáthi Imre, a Munkát, kenyeret! Egyesület elnöke a rendezvényen mondott beszédében a tisztességes munkához való lehetőségeket kérte számon a kormányon, Árok Kornél, a Szolidaritás volt társelnöke pedig az ellenzéki erők mielőbbi összefogásának szükségességére szólított fel.

Lukács Zoltán, az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke szerint a Fidesz világossá tette, neki csak a felső középosztály támogatása a fontos, a kisemberekről lemondtak. „A Magyar Szocialista Párt nem fog lemondani róluk. A legnagyobb ellenzéki párt baloldali, és kötelességének érzi, hogy kiálljon azokért, akiket Orbán Viktor ki kíván hagyni a rendszerből. Új szövetséget ajánlunk az Orbán-rendszerben csalódottaknak. Mindenki a szövetségesünk, aki újra egy szabad, demokratikus, fejlődő és békés Magyarországon akar élni” – jelentette ki Lukács Zoltán.