Ma reggel munkába indulás  előtt rádiót hallgattam. A Fukushimai atomkatasztrófa kapcsán beszélgettek a műsorban. Arról volt szó, hogy mi ma a helyzet, a Csernobili atomkatasztrófához haonló baleset után Japánban.
Csak néhány fontos következmény:
– 30 km-es sugarú körben lezárt terület,
-150 km-es sugarú körben sugárszennyezett terület,
– a japán atomerőművek nagy része le van állítva óvintézkedések miatt,
– Japán gondolkodik az alternatív energia hasznosításán,
– egyelőre más forrásból biztosítják az energiát,
– Kína megelőzi Japánt a világgazdaságban most már biztosan,
– Japán tavalyi GDP-nek 20%-a a gazdasági kár, amit a cunami és az atomkatasztrófa okozott és még nincs vége.

 

Elképzeltem, hogy mi történne Magyarországgal a jövőben. Hazánk most hosszabbítja meg az atomerőműprogramját. Tehát országunk előző és jelenlegi vezetése is atomot akar! Pedig ott a Duna is kiváló energiabázis lehetne, de nem merik megépíteni a vízlépcsőt, ami sokkal tisztább energiát állítana elő, mint az atomerőmű. Nem kell félni a vízierőmű évtizedes hatásaitól, nem úgy az atomerőművétől. A Dunakanyarban lévő budai és pesti polgárok lobbiérdeke fontosabb, mint a tiszta energia. Kíváncsi vagyok fel meri egyáltalán vetni valamelyik párt is az atomenergia alternatíváját?
Ha nem lenne atom, a rizikó jelentősen lecsökkene. Sok lokális kisebb erőművünk lenne: vízi, szél, geotermikus, stb. ugyanúgy lehetne biztosítani az ország energiaellátását.

Elképzeltem azt is, hogy Magyarországon, Pakson baj van.
Mi történne? Mit veszítenénk? Sok mindent…
– Legeslegelőször: a tájékoztatás nem működne, a felelősök nem merik bevallani, hogy baj van, ki mondja el, a lakosokat nem értesítik, hogy basszus menekülj. (Csernobil, Fukushima, nem működne ez nálunk sem másképp, példa erre a vörösiszap katasztrófa)
– Budapesten (jó messze a bajtól, válságközpont jönne létre)
– Átutazó forgalom, vonatok, Duna, mind szennyeződik.
– Kialakítják a 30 km-es tiltott területet, azért mert sugárszennyezett lesz jó pár évtizedre, netán évszázadra.(Bár Fukushimánál 50 km-re néhol ugyanolyan erős rádioaktív sugárzást mértek, mint az erőmű közelében)
– Eltűnne Paks, Szekszárd, Kalocsa, a dél-Mezőföldi Tájvédelmi Körzet, a szekszárdi kadarka, a borvidék, sok kisebb település. Magyarország egy megyéje
– Kialakításra kerülne egy nagyobb 150 km-es zóna is a széljárások miatt, kb négy másik megye (Tolna, Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Pest)
– Megnőne a háttérsugárzás Budaesten, Veszprémben, Pécsen, Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon,
– Mintegy 4 millió ember kapna nagyobb radioaktív sugárdózist,
– Magyarország csődbe menne, és nem tudná finanszírozni a helyreállítást
– Magyarország megszűnne létezni…

De persze előre bocsátom nálunk ilyen nem történhet meg és nem is fog. Kedves politikusok, azért kezdjetek el gondolkozni és tegyétek a szívetekre a kezeteket! Mi lenne a „B” terv? Ha mondjuk megépítenék a Bős-Nagymarosi Vízlépcsőt akkor a legsúlyosabb probléma az lehet, hogy a Dunakanyar pazar látképe eltűnhet, igen és még a táj átrendeződik, de élhető marad! Ja és gondolom a legnagyobb probléma, hogy a rendszerváltó értelmiség presztizsveszteséget szenved Magyarországon és nemzetközileg. És van akinek ez döntési alternatíva…Rúgják fenékbe azt az illetőt, de nagyon gyorsan! De lesz villamos áram!
Ha a megújuló áramért többet kell fizetni, akkor fizessünk! Nem mindegy már, hogy mennyi a villamos energia ára, van aki így sem, úgy sem fizet érte. De arról meg szavaz, hogy ki legyen a politikus, aki meg szavaz arról, hogy milyen legyen Magyrország energiapolitikája…