Az amerikai Korán-égetők elleni tüntetők pénteken megtámadták a magyar parancsnokság alatt álló tábort Baglán tartományban. Egy afgán életét vesztette – közölte Baglán rendőrfőnök-helyettese.

 

„Több mint ezer ember tüntet a magyar támaszpont előtt a tartományi fővárosban, Puli-Humriban” – mondta Szamanudin Huszaini rendőrfőnök-helyettes. A tartomány biztonságáért a német hadsereg felel.

A tüntetők élén állóknak sikerült behatolniuk a szögesdróttal elzárt tábor területére. Az afgán rendőrség levegőbe leadott lövésekkel igyekezett szétoszlatni a tömeget.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya megerősítette, hogy tüntetés zajlik a magyar PRT-tábor előtt, amelyen jelenleg afgán katonák próbálják biztosítani a rend fenntartását. A magyar katonák felkészültek arra, hogy szükség esetén a tábor védelmében fellépjenek.

A zavargások Afganisztán-szerte folytatódtak. A nyugati Herátban három civil és egy katona vesztette életét, amikor feldühödött tüntetők megpróbáltak a helyi amerikai konzulátushoz vonulni.