Ha a pályázatokon Ludas nem nyer, azért egy alapítvány lesz a felelős. „Magasabb politikai körök” döntenek ugyanis.

 

Az ÉszakOnline csütörtökön arról számolt be, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem Ludason, hanem Detken ért véget. A Ludasra és a főút másik oldalán, a Ludassal átellenben található Detkre vezető bekötőutak körforgalmi csomópontjánál ugyanis ludasi asszonyok várták a gyaloglókat pogácsával, frissítővel. Azt kérték a menettől, ha lehet, kerüljék el Ludast, mert a település több állami pályázaton is részt vesz, s nem akarják, hogy egy, a kormányzati politika ellen tiltakozó menet szíves fogadása miatt esetleg hátrányba kerüljenek.

Nos, ha a település nem is, a ludasi Védőkarok Alapítvány biztosan bajba került. Kiderült ugyanis, hogy Ludas önkormányzata aznap képviselő-testületi ülést tartott, s ezen szó esett az éhségmenet ügyéről is. Állítólag elhangzott: ha a községnek bármilyen kára származik abból, hogy az éhségmenettel felvették a kapcsolatot, azért a Védőkarok Alapítvány lesz a felelős. Azok az asszonyok ugyanis, akik a körforgalmi csomópontnál megvendégelték a gyaloglókat, az alapítvány képviselői voltak.

Jánosi Anna, a kuratórium elnöke az ÉszakOnline-nak elmondta: alapítványuk közel egy éve működik, céljuk a bajba jutott családok és betegek segítése, az időskorúak gondozása. Szerveztek eddig már ruhagyűjtést, s egészségügyi szűrőprogramot is. A hét elején, amikor értesültek a nyomor, a kilátástalanság ellen tiltakozó éhségmenetről, illetve arról, hogy az egyik szakaszállomás éppen Ludas lesz, elhatározták, hogy vendégül látják a gyaloglókat. Megkérdezték a település polgármesterét, Somlai Györgyöt, tudna-e Ludas segíteni valamilyen módon a gyaloglók elszállásolásában. Akkor a polgármester ettől nem zárkózott el, ám másnapra gyökeresen megváltozott az álláspontja. Kifejtette, megítélése szerint a menet tisztán politikai ügy, s ő ebben nem kíván részt venni. Jobb is lenne, ha a menet elkerülné a települést, nehogy ennek a már beadott pályázataik lássák a kárát. Jánosi Anna szerint a polgármester azt is mondta, a pályázatok sorsáról „magasabb politikai körök” döntenek, ezért nem lenne jó üzenete az éhségmenet fogadásának.

A polgármester pénteken a heol.hu kérdésére ugyanakkor cáfolta, hogy bárki kitiltotta volna a menetet a faluból. „Ám az tény, hogy nem szerencsés, ha egy civil kezdeményezésre rátelepedik a politika. Ahogyan azt is problémásnak érzem, hogy egy politikai demonstrációban részt vegyen az önkormányzat” – mondta a hírportálnak a polgármester. Kifejtette, hozzájuk hivatalos megkeresés nem érkezett az éhségmenet fogadásával kapcsolatban. „Csupán egy informális telefonbeszélgetést folytattam a Védőkarok Alapítvány elnökével, aki arra kért, tudomásom szerint egy politikamentesen működő szervezet vezetőjeként, hogy hívjam fel Nyakó Istvánt, és egyeztessünk a menet fogadásáról. Nem hiszem, hogy nekem keresnem kellett volna a politikust” – jelentette ki a heol.hu-nak Somlai György.

Azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy a település éppen aktuális képviselő-testületi ülésén elhangzott: ha az éhségmenettel kapcsolatos ügy miatt nem nyernek a pályázatokon, azért a Védőkarok Alapítvány lesz a felelős. Ez így viszont teljesen értelmezhetetlen állásfoglalás, hiszen normális országban, ha egy pályázó megfelel a pályázati kiírás feltételeinek, akkor annak meg is kellene kapnia a támogatást, függetlenül attól, hogy a település milyen meneteket támogat és milyeneket nem. Na persze ez egy normális országban lehet igaz, ott, ahol nem „magasabb politikai körök” döntenek a beadott pályázatok sorsáról. „Én magam sem tudom mire vélni a képviselő-testület álláspontját. Már kikértük a szó szerinti jegyzőkönyvet, remélem, a jövő hét elején meg is kapjuk azt. Azt azonban kijelenthetem, ha a polgármester ebben az ügyben támadja az alapítványunkat, rossz hírünket kelti, megtesszük a szükséges lépéseket. Nem is értem ezt az egészet: mi magunk nem látunk sem MSZP-t, sem más politikai szervezetet az éhségmenetben, mi csak egy négy nap alatt 70-80 kilométert gyalogló, elcsigázott csapatot láttunk, akik a térségünkben is komoly gondokat okozó szegénységre hívják fel a figyelmet” – mondta az ÉszakOnline-nak Jánosi Anna.

*

Nem Jánosi Anna az egyetlen ember, aki így látja. A heol.hu-n az éhségmenettel kapcsolatban több kommentet is olvastunk. Természetesen voltak köztük gyűlölködők, de voltak olyanok is, amelyek elnézőbbek voltak a menethez csatlakozó politikusokkal szemben. Ilyen volt Bendegúz67 hozzászólása is. Íme: „Én legyalogoltam velük 17 km-t. Most tudom, mekkora áldozatot vállaltak. Főleg a menet ‘arca’ nagyon elszánt. Támogatás nélkül nem tudta volna megoldani az étkezést, szállást, orvosi ellátást. Ha a képviselők csak népszerűségre törekedtek volna, beálltak volna 100 méterre, lefényképezték volna magukat és telenyomták volna a sajtót”.
eszakonline.hu