Egymásra licitálva kezdtek ösztöndíjprogramok hirdetésébe az egyetemek és főiskolák, miután a kormány kihirdette az idei évben jelentősen visszavágott államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámokat. A Budapesti Corvinus Egyetem rögtön két programot is meghirdetett, ezek közül az egyik az önköltséges hallgatók tandíját jó tanulmányi eredmény esetén akár teljes egészében is visszatéríti, illetve szociális szempontok alapján részletfizetési lehetőséget biztosít.

 

Az 50-70 millió forintos program méretei alapján lényegében helyettesíteni próbálja az eddigi állami finanszírozást: „Elképzelhető, hogy a kedvezményt kapó hallgatók aránya eléri a korábbi államilag finanszírozott helyek arányát, de ez a jelentkezők tanulmányi eredményétől is függ” – mondta az Indexnek Rostoványi Zsolt, az egyetem rektora.

Hasonló programot indít a Szegedi Tudományegyetem gazdaságtudományi kara is, ami évente legalább negyven hallgatóját támogatja az önköltség felétől annak teljes összegéig terjedő ösztöndíjjal.

Intézményi ösztöndíjat kínál a leendő hallgatóinak az Általános Vállalkozási Főiskola, és támogatási programot indított 14 millió forintból a Budapesti Gazdasági Főiskola is, ami már meg is találta az első vállalati partnert: a PriceWaterhouseCoopers egymillió forinttal szállt be a főiskola ösztöndíjalapjába. Szintén akár a teljes tandíjat visszakaphatják a Nyugat-magyarországi Egyetem közgazdaságtudományi karának hallgatói, a Gábor Dénes Főiskolán pedig a felvettek 10 százaléka a teljes tandíjat, további 10 százaléka pedig annak felét visszakapja-írja az index.hu