Észak-Koreában mintegy 5500  amerikai katona maradványait lehetne még fellelni

 

A tervek szerint márciusban amerikai katonák utaznak Észak-Koreába, hogy újrakezdjék a kutatást az 1950-1953-ban vívott koreai háborúban elesett, több ezer bajtársuk holtteste után – közölte csütörtökön a Pentagon.
Az amerikai és az észak-koreai haderő képviselői tavaly októberben állapodtak meg arról, hogy újrakezdik az elesett amerikai katonák maradványainak felkutatását. Az egyezség óta azonban – amelyet akkor a kétoldalú viszony enyhülésének jeleként értelmeztek Washingtonban – az új keresés megkezdésének konkrét dátumát nem közölték.

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető december 17-én bekövetkezett halála után a kétoldalú párbeszéd minden szinten megszakadt, beleértve a kommunista ország nukleáris programjáról és az esetleges amerikai élelmiszersegélyről folytatott egyeztetést. A Pentagon közleménye szerint a háborús halottak felkutatását a felek a másik két témától teljesen elkülönítve kezelik.

A Pentagon becslése szerint Észak-Koreában mintegy 5500 amerikai katona maradványait lehetne még fellelni. Az elesett amerikaiak felkutatása 1996-ban kezdődött, s azt 2005-ben George W. Bush elnök függesztette fel, a kétoldalú kapcsolatok kiéleződése miatt. Máig ez az egyetlen formája az amerikai-észak-koreai katonai együttműködésnek.

A koreai háború után Washington és Phenjan nem kötött békeszerződést és nem létesített diplomáciai kapcsolatot egymással. Az Egyesült Államok mintegy 28 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában.