Az állami finanszírozású  felsőoktatási helyek keretszáma az előzetes adatok alapján vártnak megfelelően alakult a Miskolci Egyetemen – mondta Patkó Gyula rektor pénteken  az MTI-nek.
Úgy fogalmazott: az észak-magyarországi régióban vezető szerepet betöltő felsőoktatási intézmény vezetőjeként sajnálattal tapasztalta, hogy a jelenlegi felvételi rendszer „konzerválja a főváros és vidék közti aránytalanságot”.
A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE) és a Budapesti Corvinus Egyetemre utalva hozzátette: a mérleg a főváros felé billen, így az adatok első értékelése alapján a jövőre nézve aggasztónak találja a vidék szakember-ellátottságának alakulását.
„A tavalyihoz képest 343-mal csökkent alapképzésben az állami finanszírozású, állami ösztöndíjas képzésre felvehetők száma, míg a mesterképzésben 176-tal többek részesülhetnek az idén állami ösztöndíjas képzésben összegyetemi szinten” – ismertette Patkó Gyula.
A rektor annak a véleményének adott hangot, hogy a térségben súlyos pedagógushiányhoz fog vezetni az a tény, hogy az évekkel korábbi 1.300-as sárospataki diáklétszámot tekintve most csak 40 állami ösztöndíjas helyet kaptak a Comenius főiskolai karon.
Patkó Gyula az egyébként is komoly nehézségekkel küszködő régió jövőjére nézve „szomorúnak tartja” a számok alakulását, ugyanis – mint mondta – pillanatnyilag nem mérhető fel, hogy hányan tudják majd és milyen mértékben vállalni a képzések önköltségét.
A rektor megjegyezte, a régióban élők anyagi gondjaira való tekintettel a Miskolci Egyetem vezetői mindent megtesznek azért, hogy a költségeket alacsonyan tartsák.