Szakmailag és anyagilag is vonzóbbá akarják tenni a háziorvosi szakmát. A háziorvosok átlagéletkora már megközelíti a 60-at.

Az egészségügyi államtitkárság azt szeretné, ha minél több rezidens dolgozna a rendelőkben, ezért például praxisonként másfélmillió forint támogatást adnának eszközbeszerzésre – mondta Beneda Attila kabinetfőnök a Híradónak. A háziorvosok átlagéletkora már megközelíti a 60-at, sok helyen pedig olyanok látják el a betegeket, akik már évekkel ezelőtt nyugdíjba mehettek volna.

Hintalan doktor több mint 30 éve háziorvos Miskolc egyik körzetében. Nyolc éve lehetne nyugdíjas, mégis dolgozik. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy nincs utánpótlás.

„Ha lenne valaki olyan fiatal kollega, aki vállalná ezt a munkát, akkor én szívem szerint úgy vezetném be a praxis munkájába, tevékenységébe, hogy mellettem dolgozzon vagy 2 évet. Tapasztalja, vegye át azokat az ismereteket, amik az ellátáshoz szükségesek” – mondta Hintalan János háziorvos.

Az országban jelenleg 6800 háziorvosi körzet van, egyharmadukban már most is nyugdíjasok látják el a betegeket – kényszerből.

Többségük átadná a fiataloknak a praxist, ha lenne kinek. Évente ugyanis nagyjából 100 rezidens kezd a háziorvosi rendelőkben dolgozni, de közülük legfeljebb 60 marad hosszabb távon. Nincs például pénzük arra, hogy megvásárolják a praxist, illetve a szükséges eszközöket. A háziorvosok ezért is szeretnének plusz támogatást.

„Praxisonként 700 ezer forint körüli többlettámogatásról lenne szó havonta. Ez mindössze ahhoz kellene, hogy a háziorvosok és a háziorvosi rendszerben dolgozó ápolónők az egészségügyi ágazati, egyébként nem túl magas átlagbért ki tudják fizetni maguknak, és a praxisműködéssel kapcsolatos kérdéseket, rezsit, szakmai anyagokat, biztosításokat és az informatikai rendszer tisztességes működését finanszírozni tudják” – jelentette ki Komáromi Zoltán háziorvos.

Ennyi pénzt viszont nem tud adni a szaktárca. Azt viszont tervezik, hogy három év alatt, részletekben másfélmillió forint támogatást adnának a háziorvosoknak, amelyekből például számítógépeket vehetnének.

„Úgy gondoljuk, hogy a következő egy-két évben a háziorvosi praxisok finanszírozását, nyilván a gazdasági teljesítő képesség függvényében, de sikerül olyan módon bővíteni, hogy az itthon maradásukat segítse” – mondta Beneda Attila, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke.

Az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke azt mondja, a rezidenseket ezen kívül ösztönözheti a nyáron meghirdetett ösztöndíjprogram is. Eszerint 5 éven át havi nettó 100 ezer forintot kap az a szakorvosjelölt, aki vállalja, hogy legalább 10 évig Magyarországon marad. Bár a pályázat a hét elején lezárult, a kevés jelentkező miatt hamarosan újra meghirdetik.

hirado.hu