Az első hivatalos értesülések arról szóltak, hogy a CH-47 Chinook típusú helikoptert rakétagránáttal lőtték le, a tálibok pedig nem sokkal ezt követően jelentették be, hogy ők követték el a támadást. A NATO vasárnap indított vizsgálatot annak kiderítésére, hogy valóban tálib lázadók vették-e célba a járművet. Dave Lapan ezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn közölte: a harminc amerikai katona életét követelő incidens tragikus veszteség, de nem jelzi a tálibok erejének növekedését. A Pentagon szerint a Chinook típusú helikopter lelövése harci eseménynek tekintendő, nem pedig a tálibok elleni háború vízválasztó pillanatának.

 

Egy meg nem nevezett katonai forrás a Wired magazinnak arról beszélt, lehetséges, hogy speciálisan kialakított, rögtönzött lövedékkel – „helikoptergyilkossal” – lőtték le a gépet. Hasonló, házilag készített lövedékeket már 2008-ban is bevetettek Irakban, de helikopterre vagy más légi járműre még nem lőttek vele. Ezek az eszközök (angol elnevezésükből eredő rövidítéssel az IRAM-ok) a hagyományos aknavetőket ötvözik a rakétagránátokkal, és gyakorta távirányítással léptethetők működésbe, így a felkelők akár nagyobb távolságból is bevethetik őket.

Bár ezekkel az eszközökkel nehéz pontosan célozni, ha célba érnek, nagyobb pusztítást végezhetnek, mint a vállról indítható rakéták – tette hozzá a Wired. Az IRAM-ok megjelenésével az Afganisztánban bevetett helikopterek az eddigieknél is könnyebb célpontokká válhatnának – írja a lap, amely szerint ha valóban egy ilyen eszköz miatt zuhant le a szombati helikopter, az azt jelezné, hogy az afgán felkelők veszteségeik ellenére is képesek az újításokra.