A Lábatlanban lakók egy része kitelepítene  a kisvárosból egy roma családot, melynek fiatalkorú tagja júniusban véresre vert egy helybeli férfit. A település önkormányzata a kulturált „kibeszélés” mellett döntött, s a törvényesség pártjára állt.
Súlyos testi sértés gyanújával helyezték előzetes letartóztatásba azt a fiatalkorút Lábatlanban, aki júniusban – egyelőre ismeretlen okból – megvert és megrugdalt egy 57 éves férfit. 

A sértettnek családjával virágboltja van a településen, keresete kiegészítése érdekébe esténként reklámanyagot dobál be a postaládákba. Ezt a munkát végezte azon az estén is, amikor megtámadták. A fiatalkorú eltörte az orrcsontját, fejbe is rúgta. A véresre vert ember teljes felépüléséhez, gyógyulásához az orvosok szerint három hónap szükséges.

A sértett felesége aláírásgyűjtésbe kezdett. Azt szeretné elérni, hogy a település közösségébe beilleszkedni nem akarókat távolítsák el Lábatlanból. Szándékával sokan egyetértenek a kisvárosban.

Az indulatokat tovább korbácsolta, hogy a Magyar Gárda néhány tagja egyenruhában meglátogatta a lábadozó férfit az eszztergomi kórházban, s virágboltjába is bevonultak. Az internetes fórumokon többen összefogásra szólítottak fel „a védett faj” ellen, a polgármestertől pedig azt kérték számon: miért adott letelepedési segélyt a „közismerten balhés családnak.”.

A kisváros függetlenekből álló testülete a város honlapján a kultúrált vitának teret engedett. A portál – hazánkban még nem elterjedt módon – az önkéntes moderálást is lehetővé tette-írja a nol.hu