Az orvosok és egészségügyi dolgozók külföld-
re vándorlása miatt a gyógyulni vágyók külföldre utazhatnának. A minisztérium ingyenes ellátást ígér.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának legújabb koncepciója szerint az ország egészségügyi ellátását régiókra osztják, a jövőben csak Budapesten lesznek ellátó intézmények, de ezeket csak budapesti lakosok vehetik igénybe. A vidéken élők aszerint, hogy hol élnek, a hozzájuk legközelebb eső szomszédos ország ellátórendszeréhez tartoznának. Mivel Ausztria, Szlovákia és Románia EU-tagok, Horvátország pedig várhatóan az lesz a közeljövőben, ez nem okoz semmilyen problémát – akiknek pedig már úgyis mindegy, Ukrajnába utazhatnak.

Az ellátáshoz jutásra ötlépcsős módszert dolgozott ki a tárca: elsőként a beteg kiutazik a régiójának megfelelő országba. Ott látványosan rosszul lesz az utcán, agonizál – ezt követően beviszik a legközelebbi intézménybe, ahol ellátják. Itt – pozitívumként – akár találkozhat is egykori orvosával. A teljeskörű ellátás és a gyógyulás után a betegnek már csak haza kell utaznia.

Az apró problémát, miszerint az egészségügyi ellátással kapcsolatban az országoknak egymással el kell számolniuk, a minisztérium az úgynevezett „kurucos elfutás” segítségével oldaná meg. „Lerázzuk Brüsszel rabigáját, a magyar polgároknak senki sem fogja megmondani, miért kell fizetniük külföldön.” – nyilatkozta a tervezetről Dr. Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár.

A tervezetet a Jobbik is üdvözölte, a párt vezetése sajtóközleményben annyit írt: „EZ NEKÜNK JÁR A SOKÉVES IDEGEN ELNYOMÁSÉRT!!!”.