Korzó fesztivál, Ünnepi Könyvhét és a Nemzeti Összetartozás Napja

A trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezve az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította június 4-ét. Ez alkalommal idén Miskolcon, június első hetében rendezik meg a Nemzeti Összetartozás Hetét, melyben a nemzeti emléknap mellett helyet kapott az első Miskolci Korzó Fesztivál is és erre a hétre esik a 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok és a diósgyőri várban minden évben megrendezett Borsodi Fonó Folklórfesztivál is.
A programokról csütörtökön délelőtt a Városházán beszéltek a szervezők. A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én a Széchenyi szobor előtt hat önálló egységet alkotó pavilont látogathatnak meg a megemlékezők. A pavilonok az elcsatolt területeket (Erdély, Pártium, Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság, felső Őrvidék) jelképezik majd és bemutatják az adott terület kulturális tárgyi installációja mellett az a gasztronómiai jellegzetességeket is. A kulturális kavalkádban egy szabadtéri fotókiállítás is helyet kap, amely bemutatja a természetet és a mindennapi élet körülményeit is.

A népművészet jegyében

Az összetartozás napjának központi helyszíne az a színpad lesz, amit a Városháza és a Megyeháza között állítanak majd, a Nemzeti Megemlékezés Tere. A színpadokon az elcsatolt területek néptáncának, népviseleteinek és népzenéjének bemutatása mellett nagy szerepet kap a határon túli vidékek irodalma is. Az erdélyi, vajdasági és rábaközi táncok mellett a az érdeklődők megnézhetik Badin Ádám zenés, interaktív bábszínházának műsorát, népi gyermekjátékokat és az Avas Néptáncegyüttes műsora mellett a rozsnyói Búzavirág Néptáncegyüttes és zenearának előadását, illetve a Montázs Egyesület szemelvényeit az elcsatolt területek irodalmából.

 

A Nemzeti Összetartozás Napján elkezdődik a Borsodi Fonó Folklórfesztivál is, amelynek idén is a diósgyőri vár ad otthont. A fesztivál kiemelt témája idén a felvidék népművészetének bemutatása lesz. Kézműves mesterek mutatják meg munkáikat a gömöri Várhosszúrét híres népművész mesterei is ellátogatnak a várba június 4-5 között és a Felvidéket a Nagyidáról érkező Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes is képviseli majd.

Népművészeti kirakodóvásár, hagyományőrző programok, kézműves mesterek bemutatkozása és természetesen koncertek szórakoztatják a folklórfesztivál vendégeit. Június 4-én este többek között színpadra áll a Kalyi Jag, de lesz moldvai és magyar táncház és a Szinvavölgyi Néptánc Gálát is megtekinthetik a fonóra érkezők. A kezdő nap fénypontja azonban mégis az este 9 órakor kezdődő Ghymes koncert lesz. A fesztivál második napján rendezik meg a City Betyárs’ Day-t, melynek keretében koncertet ad a Kerekes Band, a Balkan Fanatik a Czemende, a Maszkura és a Tücsökraj és a Csík zenekar is.

Teret kapnak a miskolciak

A 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok idei miskolci programjában a helyi szerzőkre, irodalmárokra helyezték a hangsúlyt a szervezők. A könyvhét fontos kulturális rendezvény a város életében, hiszen az ötlet nyolc és fél évtizeddel ezelőtt Supka Géza fejében fogalmazódott meg, Lillafüreden. A könyv ünnepe a ’40-es évek végéig egy napot jelentett, ám azóta több nappá bővült.
Idén június 1-4 között több miskolci könyvtárban és a Szinva teraszon, az ünnepi könyvtéren várják az olvasás szerelmeseit. Az ünnep könyvhetet Jókai Anna Kossuth-díjas magyar író- és költőnő nyitja majd meg. Több alkotást mutatnak be a négy napos ünnepen, és a szerzők dedikálják is köteteiket.

A könyvhét harmadik napján Miskolc középiskolás és egyetemista művészei veszik birtokukba a Szinva teraszt és másik hét helyszínt a Városház térig. Június 3-án, az első Miskolci Korzó Fesztiválon a helyi civil szervezetek mutatják meg magukat a nagyközönségnek. Kora délutántól késő estig tehát a fiataloké lesz a terep.
A Szinva teraszon a könnyűzene dominál majd, de külön figyelmet kap a színjátszás is. A zene és a színművészet mellett teret kap az irodalom is, hiszen a hazai klasszikusok mellett kortárs fiatal írők és költők műveivel is megismerkedhet a nagyközönség.
A Miskolci Korzó Fesztiválon közel 100 fellépő szórakoztatja majd a Széchenyi utcára látogatókat zene, színház, irodalom, kiállítások, filmek, minden, amit a fiatal művészek művelnek kisebb-nagyobb műhelyekben Miskolcon.
A programok részletei a Miskolci programokban olvashatók-írja a minap.hu