Budapest – Megdöbbentő kijelentésekre ragadtatta magát Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a héten a parlamentben.
Kedden a képviselők késő estig vitatkoztak a Fidesz alkotmánymódosításáról, amelynek alapján a kormány visszamenőleg elvehetné a korkedvezményes nyugdíjba vonult rendőrök, tűzoltók járandóságát.

Répássy lényegében arról beszélt: az 1990 előtt szolgált rendőrök „Kádár-huszárok”, és munkájukat nem kellene elismerni. „Amikor védik (az ellenzékiek – a szerk.) a már szolgálati nyugdíjba vonult rendőröket, akkor többek közt azokat védik, akik rendőrként szolgáltak a Kádár-rendszerben. (…) Mi a logikai különbségtétel mondjuk egy Kádár-huszár és egy tanácselnök között?” – mondta késő este a parlamenti ülésen.

Répássy Pintér Sándort sem kímélte. „Csak egy mondat Pintér Sándor belügyminiszter úrra. Én nem is védem az ő szerzett jogait, szemben önökkel, akik védik az övét is és mindenkiét, aki a Kádár-rendszerben rendőr volt” – mondta az ellenzékieknek.
Répássy nekiment Pintérnek.

Sőt, az államtitkár ennél is tovább ment a nyugdíjak kapcsán. „Azért nem kellene azt a munkát elismerni, amit egyébként a Kádár-rendszer szolgálatában végeztek” – mondta Répássy Róbert.

– Sületlen marhaság! – így foglalt össze a véleményét Kónya Péter szakszervezeti vezető, a rendvédelmi sztrájkbizottság elnöke.

– Nyilván voltak néhányan politikai beosztásban annak idején a testületnél. Ám érthetetlen, hogy lehet egy akkori fiatal gyilkossági nyomozó, helyszínelő vagy egy járőr becsülettel elvégzett szakmai munkáját megkérdőjelezni. Ezzel az erővel bármelyik köztisztviselőtől el lehetne vonni a rendszerváltás előtt munkában eltöltött éveket – vélekedett Kónya.

Répássy Róbert titkársága lapunkkal azt közölte: az államtitkár nem kér bocsánatot szavaiért, mert azok „jogi és történelmi tényeken” alapulnak, és ő nem a rendőrökről általában, hanem a 90 előtt szolgáltak szerzett jogairól beszélt.

A Belügyminisztériumot is kérdeztük Répássy kijelentéseiről. „A Belügyminisztérium az egész ország rendjéért visel felelősséget, és azon dolgozik, hogy a rendőrség tekintélyét helyreállítsa, amelyet a szocialista kormányok intézkedései rontottak le.” – válaszolták.
Az államtitkár ezt mondta:

De önök, amikor védik a már szolgálati nyugdíjba vonult rendőröket, akkor tényszerűen, azt tudom mondani, hogy azokat védik, többek között azokat védik, akik egyébként szolgáltak rendőrként, bocsánat, nem bányászként, hanem rendőrként szolgáltak a Kádár-rendszerben.

(…)

Bocsánatot kérek, de mi a logikai különbségtétel, mondjuk, egy Kádár-huszár és egy tanácselnök között, aki az előző rendszerben ilyen tisztséget töltött be?

(…)

Önök miért ismerik el szolgálati nyugdíjra jogosító időként például a 80-as évek Kádár-huszárainak a munkáját, miközben azt mondják, hogy a pártállam más tisztségviselőinek a munkáját nem ismerik el? Erre adjanak magyarázatot!

(…)

Csak egy mondat Pintér Sándor belügyminiszter úrra. Én nem is védem az ő szerzett jogait, szemben önökkel, akik védik az övét is és mindenkiét, aki a Kádár-rendszerben rendőr volt.

(…)

Önök itt beszélnek szerződéskötésről a szolgálati nyugdíjasok esetében. Milyen állammal kötöttek szerződést azok, akik a nyolcvanas években beléptek ezekbe a szolgálatokba? Milyen állammal? És milyen állam szolgálatára kötöttek szerződést? Hát legalább azt szögezzük már le, hogy az semmiféle szerződés nem volt! Az egy erőszakszerv volt, az állampárt vagy a pártállam erőszakszervébe léptek be. Ne butáskodjunk már! Jogászok vagyunk! Nem szerződést kötöttek a rendőrök, hanem beléptek egy állami erőszakszervezetbe.

(…)

Kifejezetten mondom, itt nem a bányászokról és nem is a rokkantnyugdíjasokról van szó, hanem azokról, akik például a Kádár-rendszer erőszakszervezetében szereztek szolgálati nyugdíjra jogosító időt. Tényleg jogászok vagyunk, beszéljük már meg, hogy ne tekintsük egyformának ’90 után meg ’90 előtt ezt a szolgálati időt.

(…)

azokra a szolgálati nyugdíjasokra mondtam, akik bizony a Kádár-rendszer idején nem erre a mostani demokratikus államra esküdtek föl, hanem egy korábbi államra, és nem vagyok hajlandó elismerni, hogy ők szerződést kötöttek ezzel az állammal annak érdekében, hogy majd a demokrácia is elismeri az ő tevékenységüket.

(…)

bizonyos munkakörökben töltött szolgálati időt talán mégse kellene beszámítani.

(…)