Apache helikoptereket vet be London Líbiában

Négy Apache típusú támadó helikoptert vet be Líbiában a brit kormány – közölte csütörtök este hivatalosan a Downing Street. A brit kormány szerint a nagy tűzerejű helikopterek „néhány napon belül” bekapcsolódhatnak a líbiai hadműveletekbe. A NATO újabb légitámadást hajtott végre csütörtök éjjel Tripoliban, és találat érte a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető főhadiszállását és rezidenciáját magába foglaló erődöt is.

 

Nagy-Britannia eddig Tornado, illetve Typhoon harci repülőgépekkel vett részt a Kadhafi-rezsim elleni beavatkozásban. A Downing Street szóvivője szerint azonban az Apache helikopterekkel mód nyílik lakott területeken belüli „kisebb” célpontok elleni precíziós támadásokra. A brit kormány hivatalosan továbbra sem jelentette ki, hogy a támadási célpontok között szerepelne személyesen Moammer el-Kadhafi líbiai vezető, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke azonban a minap úgy vélekedett, hogy „szabályos” lenne Kadhafi megölése, ha a líbiai vezető katonai célpont elleni támadás következtében halna meg.

Sir David Richards tábornok a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lapnak a múlt héten kijelentette: a nemzetközi hadikoalíció ugyan nem veszi közvetlenül célkeresztjébe Kadhafit, ám ha a líbiai vezető éppen egy olyan parancsnoki és irányító központban tartózkodik, amelyet NATO-támadás ér, és ennek következtében életét veszti, az a líbiai hadműveletekre kidolgozott szabályok keretein belül lenne. Sir David az interjúban kijelentette azt is, hogy a NATO-nak komolyan meg kellene fontolnia a kijelölt célpontok szélesítését, olyan infrastrukturális létesítményeket is bevonva a támadási célok körébe, amelyek a Kadhafi-rezsimet segítik.

Kadhafi már „menekülőben van”

A vezérkari főnök nem nevezte meg e lehetséges újabb célpontokat, ugyanakkor kijelentette, hogy még intenzívebbé kell tenni a hadműveleteket a rezsimre nehezedő nyomás fokozása végett, különben felmerülhet annak kockázata, hogy Kadhafi hatalmon marad. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivőjének csütörtök esti nyilatkozata szerint azonban Kadhafi már „menekülőben van”. A BBC közelebbről nem azonosított hírszerzési forrásokat idézve olyan értesülést közölt, hogy Kadhafi „kórházról kórházra vándorol” Tripoli térségében, abban bízva, hogy az egészségügyi intézményekben nem éri támadás.

David Cameron brit miniszterelnök a héten, Barack Obama amerikai elnökkel tartott közös londoni sajtótájékoztatóján kijelentette: a Líbia ügyében hozott ENSZ-határozat nem a rendszerváltozást célozza, hanem a polgári lakosság védelméről szól, azonban „nehéz elképzelni” a vonatkozó, 1973-as számú biztonsági tanácsi határozat végrehajtását Kadhafi hatalmon maradása esetén.

Obama, aki II. Erzsébet királynő vendégeként tett kétnapos állami látogatást Londonban, ugyanerről a kérdésről a sajtóértekezleten azt mondta: a líbiai katonai akciónak most már megvan az ahhoz szükséges „lendülete”, hogy ha a szövetségesek „továbbra is a jelenleg követett irányban haladnak”, akkor Kadhafi végül kénytelen lesz távozni.

Újabb NATO-légitámadás

Eközben a NATO újabb légitámadást hajtott végre csütörtök éjjel Tripoliban, és találat érte a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető főhadiszállását és rezidenciáját magába foglaló erőd valamelyik részét – jelentette egy tudósító a városból. Az okozott károkról és esetleges áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

A Kadhafihoz hű erők tüzérsége nem sokkal korában hevesen lőtte a felkelők kezén lévő Miszrátát. A felkelők egy szóvivője sajtóértekezletet tartott, amelyen elmondta, hogy három társukat megölte a városban egy aknagránát. Aznap négy kilométernyit előretörtek nyugat felé, megsemmisítették a kormányerők egy lőszerraktárát, majd visszavonultak korábbi vonalaik mögé. Egyelőre nem céljuk, hogy nyugat felé haladjanak, és elfoglalják Zlitan várost – tette hozzá.

Az Európai Unió egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője közölte, hogy Al Hadi Hadeiba, Líbiának az EU-hoz és a Benelux-államokhoz delegált nagykövete az unió tisztségviselőivel folytatott hosszas tárgyalások eredményeképpen megszakította a kapcsolatait a Kadhafi-rezsimmel és dezertált, már nem képviseli Tripolit. A lépést üdvözölte Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője. Egy európai diplomata pedig „nehézsúlyú” líbiai diplomataként jellemezte Hadit.  Az észak-afrikai ország elleni nemzetközi hadjárat kezdete óta sok líbiai diplomata dezertált már.