Megvan Mladics. A Vajdaságban kapták el?

Szerbiában letartóztatták Ratko Mladicsot, a 16 éve bujkáló, háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, jelentette be Boris Tadics szerb elnök. Mladicsot kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, már egy Belgrádból Hágába tartó repülőn ül. Mladicsnál Milorad Komadics névre kiállított hamis igazolvány volt, és egy vajdasági tanyán vették őrizetbe.

A szerb állami televízió öt perccel egy óra előtt szakította meg adását, és rendkívüli híradásban számolt be a letartóztatásról. Boris Tadics szerb elnök hivatalosan is bejelentette, hogy a szerb titkosszolgálat és a háborús bűncselekmények feltárásával foglalkozó szolgálat emberei csütörtökön reggel elfogták a háborús bűntényekkel vádolt Ratko Mladicsot, és megkezdik a kiadatási eljárást a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. A BBC belgrádi tudósítója szerint a tábornok már egy repülőn van, ami Belgrádból Hágába viszi.

 

A B92 belgrádi rádió úgy tudja, hogy a férfit a szerb titkosszolgálat fogta el. A rádió zágrábi tudósítója pedig úgy értesült, hogy a szerb hatóságok már a horvát belügyminisztériumnak is megerősítették, hogy feltehetően a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által évek óta keresett szökevényt fogták el.

Az akció részleteiról Boris Tadics nem beszélt. A Magyar Szó úgy tudja, a speciális egységek hajnalban a Nagybecskerek melletti Lázárföld (Lazarevo) nevű, többnyire telepesek által lakott faluban keresték Mladicsot, akinek ott rokonai élnek. A vajdasági magyar napilap értesülései szerint a falu négy házában végeztek házkutatást.