Magyarország volt az elmúlt hónapokban a feltörekvő régió meglepetése, állapítja meg a Financial Times, hozzátéve, hogy a befektetők nem feledkeznek meg a készülő adósságkezelő alap kockázatos elemeiről.

A feltörekvő piacok idei meglepetése Magyarország, miután látványosan teljesített a közép-európai devizák, részvények és kötvények között, olvasható a Financial Times keddi számában.

A brit üzleti napilap emlékeztet arra, hogy Magyarország volt az első régiós ország, amelyik külső pénzügyi mentőövre szorult 2008 októberében, még azelőtt, hogy más gazdaságokat magával rántotta volna a globális gazdasági válság. Egy ideig a befektetők nem voltak elragadtatva, miután úgy tűnt, hogy Budapest nem hajlandó csökkenteni a jelentős költségvetési hiányát, fogalmaz az FT cikke.

A brit napilap írása szerint tavaly nyáron Magyarország piaci hírneve törékeny volt, miután megszakadtak a tárgyalások a kormány és a Nemzetközi Valutaalap között. Nem kedvezett Magyarország megítélésének az sem, hogy a kormánypárt illetékesei tavaly nyáron többször is Görögországhoz hasonlították gazdaságuk helyzetét. A forint gyenge volt és a magyar piacok nem voltak vonzóak a befektetők számára, idézi fel a lap.

Ám az idei év elejétől elmozdult a piaci hangulat Magyarországgal kapcsolatban, miután kezdtek érkezni a jó hírek. Így például az, hogy a német gazdaság magával húzta a kelet-európai régiót, ami segítette a régiós devizák felértékelődését. Emellett Magyarország a globális inflációs nyomásra kamatemeléssel reagált. A kötvénypiacon rövid távon gondolkodó befektetők emellett azt is értékelték, hogy jelentős összeget csatornáz be a kormány a költségvetésbe a magánnyugdíjpénztárak vagyonából. Tetszik ugyanis nekik az a tény, hogy a magyar kormány 3 százalék alatti hiánycélt tűzött ki erre az évre, még akkor is, ha ez a cél 3 százalékos gazdasági növekedésre épít, amit egyes elemzők ambiciózusnak tartanak.

A devizahitelek magas aránya komoly problémák forrása, jegyzi meg a lap, emlékeztet: a bankok és a kormány hamarosan közösen bejelentik a devizahitelesek mentőcsomagját, amely 180 forinton rögzítené a svájci frankot. Az FT cikkírója szerint ez a lépés mérsékelheti a bankszektor profitját és 2014 után bizonytalanságot okozhat. A befektetők kétségei máris gyengítették kissé a forintot és a budapesti értéktőzsde részvényeit, összegzi megállapításait az FT szerzője.

Portfolio.hu