Megszűnik a passzív táppénz néven ismert ellátás – jelentette be a kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján, miután a kormány több döntést is hozott a táppénzrendszer megváltoztatásáról. A passzív táppénz megszüntetését Nagy Anna azzal indokolta, hogy ezt gyakran nem valódi betegség miatt veszik igénybe, sokkal inkább a munkanélküliség elől nyújt „menedéket”.

 

A további változtatásokról szólva a szóvivő kifejtette: aki legalább 15 napja táppénzen van, jogosult lesz soron kívüli egészségügyi ellátásra, hogy minél hamarabb újra munkába állhasson, és a jövőben elektronikus úton is be lehet majd nyújtani a pénzbeli ellátások iránti igényt.

Újdonság az is, hogy az az orvos, aki jogosulatlanul állapítja meg egy beteg esetében a táppénzt, maga is köteles lesz arra, hogy visszafizesse a jogosulatlanul felvett összegeket. A javaslatok hamarosan az Országgyűlés elé kerülnek.

Nagy Anna a kormányülés után tartott sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy ezentúl kevesebb a kormány már korábban felülvizsgálta az általa alapított közalapítványokat, és átszervezésükkel egymilliárd forintot takarított meg. A jövőben a kormányzati testületeket is felülvizsgálja a kormány, amelyekből jelenleg megközelítőleg 300 működik, és ez „súlyos adóforintokba” kerül – mondta, hozzáfűzve, hogy megszűnnek azok a testületek, amelyek a bürokráciát, az állam költségeit növelték, de nem szolgálták a társadalmi partnerekkel való párbeszédet. Közölte, az átszervezés után, egy várhatóan tízszázalékos csökkenésnél évente milliós nagyságrendű lesz a megtakarítás.

A kormány célja az, hogy áttekinthetőbbé és egységesebbé váljon ezen támogató testületek rendszere – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, hogy állandó testületeket csak és kivételes esetekben lehet létrehozni, kizárólag olyan ügyekben, amelyek a kormányprogramban is szerepelnek.