Nem tilos, de etikailag igencsak megkérdőjelezhető a megjelentetés − mindössze ennyit mondott az a fővárosi kórházigazgató, akinek megmutattuk a hirdetést. Az orvosok körében igen népszerű Medical Tribune című kétheti lapban megjelent felhívásban nem akárhová, egyenesen Dubaiba invitálják doktorainkat, akiktől mindössze hároméves szakmai tapasztalatot és középfokú angol nyelvtudást várnak. Cserébe évente nettó 140−400 ezer euró közötti fizetést, költségmentes lakást és korszerűen felszerelt, hosszú távú munkalehetőséget ígérnek. A mihez tartás végett évi 400 ezer euró az havi bontásban alig kevesebb, mint tízmillió forint.

Kilencszer többért

Az inkognitót kérő budapesti intézményvezető szerint nem csoda, hogy az olajsejkek az itthon végzett orvosokkal akarják gyógyíttatni magukat, hiszen a magyarországi orvosképzés világviszonylatban is kiemelkedő. „Nem is lenne ezzel semmi baj, ha a hazai egészségügyi ellátásban nem lenne vészes humánerőforrás-hiány. Ebben a helyzetben bizony tényleg elgondolkodtató, hogy a szakmai körökben ismert és elismert kiadvány teret engedett a hirdetésnek” – jegyzi meg az igazgató. Persze a hirdetések tartalmáért a kiadó nem felel, így nem dolga, hogy annak etikai hátterét megvizsgálja.

A földi paradicsomba csábító hirdetést tartalmazó lapszámban ugyanakkor hosszasan taglalják az egészségügyi szakemberek migrációjának beláthatatlan következményeit. Ráadásul az újság internetes változatában idézik a Pénzcentrum.hu legfrissebb felmérését is, miszerint a kezdő magyar orvosokat a hazainál kilencszer, az ápolókat négyszer több fizetésért várja a május 1-jétől teljesen szabaddá vált osztrák és német munkaerőpiac.

Németországban, Nittenauban, egy rehabilitációs centrumban pályakezdő orvosokat keresnek havonta nettó 3500 eurós fizetéssel, ami a jelenlegi 264 forint körüli árfolyammal számolva is 924 ezer forintnak felel meg. Egy kölni magánklinikára 3500−6000 eurós havi fizetéssel keresnek kezdő és már gyakorlattal rendelkező orvosokat − olvashatjuk a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Euwork Kft. kínálatában.

/www.mindennapi.hu/