Roma Önvédelmi Mozgalom (RÖM) elnevezéssel szervezet alakult azzal a céllal, hogy a hatóságokkal összefogva megóvja a cigány kisebbség tagjait a különböző félkatonai csoportoktól – jelentette be Kolompár János, a szervezet vezetője pénteken Csanádpalotán.

A cigány a nemrégiben harminc taggal megalakult szervezetről szólva azt mondta, az elmúlt időszakban egyetlen politikai párt sem reagált a „roma közösséget” ért támadásokra, „a cigányság csak magára számíthat”. A Csongrád megyei kisváros művelődési háza előtt tartott sajtótájékoztatón Kolompár János hangsúlyozta, a Jobbik megalakulása óta a „romákat” folyamatos veszély fenyegeti, s az eddigi hatósági fellépések nem voltak eredményesek. Hiába oszlatta föl a bíróság jogerősen a Magyar Gárdát, „büntetlenül folytatódnak a félkatonai szervezetek felvonulásai”.
A RÖM nem egyenruhás szervezet, „nem fog masírozgatni” – mondta -, a hatóságokkal „karöltve” nyújt segítséget mindazoknak, akik kiszolgáltatott, fenyegetett helyzetbe kerültek. A férfi reményei szerint országossá váló mozgalom elsődleges feladata, hogy veszély esetén a hatóságokat értesítve fellépjen a félkatonai szervezetek ellen.
Kincses Ferenc, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat és az Együtt a Romákért Egyesület elnöke – aki végighallgatta Kolompár János sajtótájékoztatóját – azt mondta, a RÖM megalakulásának híre riadalmat keltett Csanádpalota „nem roma” lakosainak körében.