„Nincs még vége. A hétvége sem lesz nyugodt” – állította egy falubeli tegnap délután a Heti Válasz Gyöngyöspatán tartózkodó újságírójának.

 

„Nincs még vége. A hétvége sem lesz nyugodt” – állította egy falubeli tegnap délután a Heti Válasz Gyöngyöspatán tartózkodó újságírójának. Mint mondta: a „gárdisták” hétköznap általában dolgoznak, ezért a napközbeni nyugalom, de a hétvége újra erőszakot szülhet. A falu többsége egyébként egyértelműen hálás az egyenruhásoknak, akik állítólag – az új rendelet és a tegnapi Btk.-módosítás ellenére – szerdán is fekete, egyenruhának látszó ruhában jártak. „Hogy lehetne betiltani a terepszínű nadrágot? Lehet kapni a gyöngyösi piacon, a határba is abba járunk évek óta, most akkor nem hordhatjuk?” – mutatott rá egy falubéli a kormány „egyenruhásbűnözés” elleni törvénymódosításának a hétköznapokban abszurdba forduló voltára.

Csütörtökön egyébként munkatársunk semmilyen egyenruhással nem találkozott a faluban, ami nem is csoda, hiszen a rendőri jelenlét óriási – a falu határában majd’ minden autót megállítanak, felírják az összes adatot, a belső területeken is állandó a járőrözés. A főútról a cigánysorra vezető mellékút sarkán emellett egész nap egymást váltó roma őrszemek figyelik a környéket. A látszólagos nyugalom ellenére természetesen mindenki a történtekről beszél, szinte kérdezni sem kell. Többen tartanak a cigányok bosszújától és felhívják a figyelmet arra, hogy a húsvéti szervezett útról visszatérő nő, aki rögtön megérkeztekor fejbe verte a vele összeszólalkozó helyi asszonyt, tette előtt azzal fenyegetőzött: Miskolcról, Borsodról hívják majd a rokonokat, s azt megemlegetik majd a „magyarok”.

Szerdán állítólag egy cigány fiatalember hasonlókat közölt: ha elmennek a rendőrök, jönnek a borsodiak és házról házra végigjárják majd a magyarokat. Tudni való: a faluban „alapjáraton” egyetlen rendőr van, neki is elfogy a benzinpénze a hónap felénél, a hiányzó összeget sokszor a helyiek kalapozzák össze. Ha igaz a helyi pletyka, ha nem, sok falubeli úgy érzi, alappal tart a fent vázoltak bekövetkeztétől. „Miért, kedden nem ez történt? Elmentek a rendőrök, erre egy minimum nyolcvan fős, felfegyverkezett banda vert péppé négy »véderőst«. Ez nem verekedés. Ez lincselés.” A romák álláspontja szerint ugyanakkor a véderősök támadtak.

Többen is kikérik maguknak azt, ahogy a média beszámolt az eseményekről. Mint mondják, nem elhagyatott pincesort vett meg a Véderőt vezető Eszes Tamás a helyiektől, hanem azt a cigánysor fölötti hegyoldali részt (Kecske-kő), amely tizenöt éve még a falu üdülőövezete, dísze volt gyömölcsöseivel, hobbikertjeivel és pincéivel. Azóta az utolsó gerendáig lebontották, elhordták a helyi cigányok, milliós károkat okozva a családoknak – akik most, hogy Eszes megjelent, némi revansot vettek azzal, hogy bagóért eladták neki tönkretett, használhatatlan területüket. A lapunk által megkérdezett helyiek szerint Eszesnek egyébként bőven van esélye a polgármesteri poszt elnyerésére.