A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) prágai képviseletének meghívására a Cseh Utazási Irodák Szövetségének, az ACK ČR-nek a tagjai tettek látogatást az észak-magyarországi régióban az elmúlt héten – tette közzé a nemzeti turisztikai marketing szervezet hírlevelében.

Az MT Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága által összeállított program keretében 35 cseh utazási szakember ismerkedett a régió szolgáltatásaival.

Meglátogatták többek között Nógrádgárdonyban a Főnix Kastélyszanatórium és Egészséghotelt, Mátraházán a Hotel Residence Ózon szállodát, Egerszalókon a Saliris Resort Spa & Konferencia Hotelt, fürdőztek Miskolc-Tapolcán, bort kóstoltak a Szépasszonyvölgyben és Tokajban is.

Egerben egy szakmai találkozót is tartottak, amelyen az észak-magyarországi szállodák, programgazdák, turisztikai szolgáltatók mutathatták be tevékenységüket, kereshettek új partnereket, üzleti kapcsolatokat az utazásszervezőkkel.

A magyar kereskedelmi szálláshelyeken 2004 óta folyamatosan nő a cseh vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma. 2010-ben a KSH előzetes adatai szerint 145.983 vendég 428.609 vendégéjszakát töltött el, ezzel a Cseh Köztársaság Magyarország 5. legnagyobb küldő országa. A vendégek száma 7,5 százalékkal, a vendégéjszakáké 10,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az Észak-Magyarország régióban Csehország a negyedik legfontosabb küldő ország. A Magyar Turizmus Zrt. cseh nyelvű kiadványokkal, vásári megjelenéseivel és tanulmányutak szervezésével népszerűsíti Magyarország turisztikai kínálatát a cseh utazók körében.