A Véderő nevű szervezet péntek reggel kiképzőtábort nyitott Gyöngyöspatán. A Vöröskereszt buszokkal vitt el a településről közel 300 nőt és gyereket. A rendőrség megfigyel. A cigányok menedékjogot kértek az USA-tól és Kanadától. Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője szerint hazugság, hogy menekítési akció történt, Szijjártó Péter szerint a cigányok csak üdülni mentek.

Elvitték a rendőrök a Véderő parancsnokát

Délután négykor, alig fél órával a Véderő gyöngyöspatai kiképzőtáborának megnyitása előtt elvitték a rendőrök a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást.

Tudósítónk beszámolója szerint Eszest meg akarták motozni a rendőrök, ő azonban ennek nem volt hajlandó alávetni magát, mondván magánterületen tartózkodik. A rendőrök ezért elvezették és a gyöngyösi kapitányságra indultak vele.

Később a rendőrök elvezettek egy másik véderős szervezőt is.

Elvitték a nőket és a gyerekeket

Gyöngyöspatáról busszal mintegy háromszáz cigány nőt és gyermeket szállítottak el péntek délelőtt, civil szervezetek segítségével. A Vöröskereszt bonyolította az akciót, az egyik ötletgazda pedig Richard Field, Magyarországon élő amerikai üzletember volt.

A cigányok a Véderő nevű paramilitáris szervezettől félnek. A Véderő péntek reggel kiképzőtábort nyitott a település cigányok lakta részének közelében-index.hu