Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) által a fogadási csalások kiszűrésére felállított speciális egység az összes olyan találkozót kiemelt figyelemmel követi, melyen valami rendkívüli esemény történik. Ebbe a kategóriába tartozik a szombati Debrecen–Siófok (2–3) NB I-es labdarúgó-mérkőzés eredményének alakulása is.

„A fogadóirodák jól fizetnek, ha valaki arra tesz fel pénzt, hogy a gyengébbnek tartott csapat bizonyos időintervallumon belül több góllal vezet, ráadásul idegenben, ahogy azzal is jól lehet keresni, ha rövid idő alatt születik több gól – mondta a Népszavának az UEFA speciális egységének munkatársa. – Az ilyen események egy-egy mérkőzésen nem tekinthetők szokványosnak, ezért mi is odafigyelünk ezekre a történésekre. Ha valaki manipulált találkozón nagyon elhúz, azt szokták utólag úgy kozmetikázni, hogy a hátrányba került csapat is szerez gólokat, mert a kis különbségű végeredmény kevésbé szúr szemet. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy nem minden mérkőzésen történik visszaélés, ahol így alakul az eredmény. Mi viszont minden ilyen meccsre odafigyelünk, és akkor is alaposabban elemezzük a történteket, ha a fogadások száma alapján semmi sem utal visszaélésre. Az elemzést követően eldöntjük, kell-e további lépeseket tennünk vagy sem.”

Lap arra a kérdésre, hogy a Debrecen–Siófok találkozóról az alaposabb elemzés, a gólok körülményeinek tanulmányozása, illetve a fogadások száma alapján küldtek-e jelentést az UEFA részére, és milyen színnel látták el a beszámolót – ha készült egyáltalán –, nem kapott választ. Az UEFA speciális egysége piros jelet tesz arra a jelentésére, amely olyan mérkőzésről készült, ahol biztosra veszi a visszaélést, sárgát kap az a meccs, amelynél erős a gyanú, de a speciális egység nem tudja eldönteni, volt-e manipuláció és narancssárga a jele annak az összecsapásnak, melyen a feltett tétek nagysága miatt biztosra veszik a csalási kísérletet, de nem olyan eredmény születik – vagy elmarad az az esemény –, amelyre a legnagyobb összeggel fogadtak.

„A Debrecen többszörös bajnok, a Siófok a kiesés elkerüléséért küzd, ezért az mindenképpen érdekes, ha az előzetesen gyengébbnek tartott csapat idegenben három gólos előnyre tesz szert” – szögezte le az illetékes.