A szerző előrebocsátja, hogy meccsre  } nem jár, a foci, mint sport különösebben nem érdekli, de ennek ellenére hétvégén elvonatozott Nyíregyházára 3300 forintért. 
Indulás előtt a Tiszain hatalmas rendőri készültség, és több száz pirosba öltözött szurkoló. Minden tirpák faszszopó, éneklik boldog mosollyal. A dolog zseniális. A három tagból álló mondat minden tagja durva sértés. Énekelhetnék azt is, hogy a miskolci szurkolók a világ legfaszább gyerekei, úgy, ahogy a világ minden pontján szólnak a szurkoló rigmusok. Körbenézve megállapítható, nem a rendszerváltás miskolci nyertesei igyekeznek a szerencsésebb újabb kori történetű szomszéd városba. A többség már most is súlyosan részeg. Hazafelé kiderül, sokaknál teljes a filmszakadás, a többség leginkább csak arra emlékszik, hogy járt Nyíregyházán. A pályaudvaron kordon, a kupékban nagyon komolyan felszerelt rendőrök. Gázpalack, robotzsarus páncélzat, gázmaszk, minden testtájékon szúró-vágó, ölő fegyverek, egyébként kedélyesek, hoppá, a tömegben számtalan ismerős, alig győznek jattolni, mondják is, hogy Józsikám, most szoliban vagyok, de a jövő héten találkozunk a meccsen. Érdekes, hogy ilyen vonatok már csak errefelé közlekednek. Olyan koszosak, hogy az ablakon nem nagyon látni ki, a budi meg 22 éve nem volt takarítva. A hajdani fehér vécé most teljesen fekete a rárakódott anyagoktól. Abszolut mellékszál, de vajon miért kérnek 3300 forintot egy redvás személyvonatért, amikor 10 ezer forintért el retúrban lehet repülni Olaszországba, mondjuk februárban.
Súlyos helységek következnek, Tiszalúc , Mezőzombor, meg ilyenek. Minden cigány bűnöző, sőt igenis van cigánybünözés, színesednek a mondókák. Van, ahol amíg áll a vonat, leszáll egy szakasz zsaru, hogy nehogy lerohanják a szurkolók a legközelebbi putrit. ( volt már példa rá, dicsekszik az egyik szomszédom, akkor állítólag a tarcali cigányokat rohanták le.)
Nyíregyházán profi a fogadtatás. De mit is ezekről a pillanatokról az origo.hu?

 

„A miskolci személyvonat a menetrend szerint 13.17-kor érkezik, öt perc késéssel be is fut a szerelvény, a közbe eső időt a helyi rendőrség kimondottan rokonszenves szóvivőjével, Fülöp Gergellyel töltjük a vágány mellett.

Ötszáz rendőr biztosítja a mérkőzést, az MLSZ kiemelt kockázatúnak minősítette az összecsapást, tudjuk meg a fiatal, fekete napszemüveges századostól, persze nem mind az ötszáz jött ki az állomása, jó részük már a stadion környékén áll készenlétben. „Azért nem árt, ha kissé hátrébb húzódnak. Volt már olyan, hogy amikor leszálltak a vonatról, néhányan lehajoltak a sínek közé kőzúzalékért, és azok nagyon tudnak fájni” – figyelmeztet a szóvivő.

A nyolc kocsiból álló szerelvény hat vagonját töltik meg a piros-fehér fanatikusok, az ablakokból piros-fehér, helyenként árpádsávos zászlók lengenek. A miskolciak derékig kilógnak az ablakon, és egy emberként zengik a fülbe mászó rigmust a Párizsi karnevál dallamaira: „Minden tirpák, minden tirpák f…szopó!”

A pályaudvar polgári közönsége elhűlve nézi a gyülekezet érkezését, egy feltűnően csinos, fekete hajú lány ébred legelőbb, felfelé mutatja jobb keze középső ujját, és ütemesen fel-le mozgatja, miközben öntudatosan mennydörgi a vendégszurkolók felé: „F…szopók!”

A tetőtől talpig védőfelszerelésbe burkolt rohamrendőrök az odakint várakozó tizenegy busz felé terelik a miskolciakat, akik különösebb rendbontás nélkül vonulnak, azaz nem mindenki, mert egy világoskék pólós, önmagáról mit sem tudó, legfeljebb tizenöt éves srácot két társa vonszolja, jobbról, balról átkarolva a vállát. Megtelnek a buszok, az első jármű ablakából kihajol egy nagydarab DVTK-drukker, és azt skandálja: „Minden zsidót vonatba!”-írja az origo.hu

Hát igen, ellentétben Miskolccal, a pályaudvar és környéke teljesen rendben van, a buszozás közben is a polgári lét elemei bukkannak elő, normális emberek, működő autószalonok, rendezett, bár kissé tényleg unalmas külsejű várost szelünk át.

A stadion környéke is fényévekre van a miskolci Tiszai filingjétől. A diósgyőrieket, mint a vágóhídi állatokat, egy rendőrökből álló folyóson terelik be a stadionba. A szurkolók jobb híján a szomszédos kollégiumi lányoknak kiabálnak mindenfélét, ami lehet, hogy apró törés az életükben, már ha olvastak arról, hogy Miskolc a kultúra városa, sőt Fedor Vilmos után,  a kultúra várost épít. A környék kimondottan vonzó, működő teniszpályák, régi és új villák mindenfelé, de a lakótelepek is egész jól néznek ki.

A meccs hellyel-közzel még egy olyannak is szórakoztató, aki nem érdekel ez a sport. A DVTK 21-es számot viselő játékosa, egy fekete fickó lelkesen rohangál, mindenhol ott van, nincs elveszett labda a számára. Le is cserélik a második félidőben, a csapat meg nélküle annyira szarul kezd játszani, hogy a miskolciak elismerik, még tíz perc, és kikaptunk volna. Lassan telik az idő. Nézem a vip-páholy közönségét. A miskolci ifjúszocialisták nagy tempóban isszák az ingyen sört, itt van Zsiga Marcell, Sebestyén, aki az utóbbi időszakban nagyon meghízott, és Tállai András is. (Varga László szoci kéviselő viszont plebsz között szurkolt, respect.) Eközben persze folyamatosan megy a minden tirpák faszszopó, mire a helyiek kínjukban azzal válaszolnak, hogy „minden tirpák kurva jó”.

Lefújják a meccset, a szurkolók között még több a részeg, irány az állomás. Az eseménytelen utazás, néhány, a közbeeső vasúti megállóban le-fel szálló utasnak viszont bizonnyal emlékezetes marad. Valahol Tokaj után normális külsejű diáklányoknak többen is azt kiabálták, hogy de megbasználak benneteket, majd egy másik állomáson a peronon közlekedőket leöntötték sörrel, majd hozzájuk vágtak valamilyen, a vonatból kiszakított alkatrészt, meg sörösdobozokat, végül néhányan meg leköpték őket. Gyere máskor is, most már te is láttad, hogy milyen jó buli ez, mondta egy szurkoló ismerősöm búcsúzóul, felült a villamosra, és még ott is énekelte. Minden tirpák…