Megemelt korhatár, a viselés

jogának átalakítása, konfliktuskezelési tanfolyam – egyebek mellett ezek szerepelnek a fegyvertartással kapcsolatos, már benyújtott tervezetben, amelyet a Fegyverügyi Civil Bizottság dolgozott ki a Fidesz-frakció felkérésére.

 

A Fegyverügyi Civil Bizottság (FCB) a Fidesz-frakció felkérésére kidolgozta a polgári lőfegyvertartás új szabályainak tervezetét, amelyet a Vasárnapi Híreknek nyilatkozó Nyikos Attila FCB-elnök szerint a Belügyminisztérium „nagyon komolyan vesz”. Az önvédelmi lőfegyvertartás 18 éves korhatárát 21 évre emelnék, de eltörölnék a mai kötelezettséget, hogy bizonyítani kelljen: kizárólag lőfegyverrel elhárítható életveszélyben van az illető.

A tervezet szerint a jövőben fegyvertartási engedéllyel, de a viselés joga nélkül is lehetne „otthonvédelmi” fegyvert tartani: dupla csövű sörétes puskát, vagy a mérete miatt nem rejthető, egy rendőr szolgálati fegyverével nem versenyképes forgótáras revolvert. A javaslat szerint ezeket a fegyvereket a lakásból kivinni tilos lenne.

A nyilvános helyen, közterületen való fegyverviseléshez feltétel lenne egy konfliktuskezelési tanfolyam elvégzése, ennek végén a fegyver- és jogismereti, pszichológiai és szituációs lövészeti vizsga. A vizsgán nemcsak a lövészetet értékelnék, de azt is firtatnák, mit tesz a vizsgázó, ha a támadónál kés vagy lőfegyver van, hogyan reagál, ha lopják a jószágot, ha kitör a kocsmai tömegverekedés vagy ha látja, hogy a postásra támadnak. A vizsgabizottságnak pszichológus, sportlövő bíró vagy edző és rendőrfőtiszt tagja is lenne.

Németh Zsolt, kriminológus, a Rendőrtiszti Főiskola tanára ellenzi fegyvertartás liberalizációját. Szerinte még a rendőr is nagyon ritkán használja a fegyverét, alig éri el az évi tízet az esetek száma, a hétköznapi ember pedig szinte biztosan nem lesz eredményes a fegyverhasználatban. Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke azt mondta: ha több fegyver kerül magánkézbe, az persze jelent kockázatot, de akinek lesz otthon, annak a biztonságérzetét növeli, függetlenül attól, hogy járt-e nála betörő vagy sem.