Tisztelt Szerkesztőség! Mellékelten küldjük, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft elemzését.

Külföldiek hiányolják a minőségi élelmiszereket a Balaton partjáról

Az osztrák és német turisták meglepődnek, hogy a Balaton partján nincs egyetlen halpiac sem. Holott ezek meglétével megteremthetnék balatoni halkultúra és – gasztronómia jövőjét. Legalább ilyen sajnálatos, hogy alig van bio- és őstermelői termékkel ellátott piac a tó partján, pedig ezeket minden német és osztrák turista, de egyre több magyar vendég is keresi. – derül ki a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. elemzéséből.

Egyre többen keresik a bio és őstermelői termékeket, még azok a vendégek is, akik szállodákban laknak. Sokan közülük, az éttermi ételek mellett, szívesen fogyasztanának friss, helyi termesztésű gyümölcsöt, stb. A kempingekbe és magánházakba érkező külföldi turisták pedig kifejezetten hiányolják azokat a termékeket, amelyek nem a hipermarket láncokon keresztül, adalékanyagokkal dúsított élelmiszerekként, hanem természetes alapanyagú, a környékbeli termelőtől származó, termékként kerülnek piacra. Sokan ilyen tojást, zöldséget, vagy sajtokat szeretnének vásárolni, de ebből alig van a tó partján. A hiánypótlás, az egyik oka, annak, hogy Hévízen nemrég egy ilyen piacot nyitottak.– mondta Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint, nem meglepő, hogy Hévíz turisztikai látványosságként próbálja „üzemeltetni” a piacot. A turisták számára minden országban komoly „látványosságot” jelentenek az élelmiszer és bolhapiacok. A londoni Portobello Road-ra és a párizsi bolhapiacra szinte minden magyar turista ellátogat, ha ezekbe a városokba utazik. A Budapestre érkezők pedig szinte biztos, hogy elmennek az „ecserire”, vagy a Vásárcsarnokba. Szinte minden vidéki nagy városunkba található olyan piac, amely hasonló vonzerővel bír, a Balaton partján azonban arányaihoz képest kevés a turistákat is becsalogató piac. Különösen kevés van bio- vagy termelői piacból, tipikus halpiac pedig egyenlőre egy sincs! Holott a magyar, de külföldi turisták is hiányolják ezt a régióból.

Mint azt Horváth Orsolya elmondta: Hévízen nemrég hozták létre az új termelői piacot, de a Balatontól néhány kilométerre lévő Káptalatótiban is van egy hasonló jellegű biopiac, halpiacot pedig Gyenesdiáson terveznek nyitni. A termelői piac létrehozásával Hévíz város önkormányzata a hazai kézműves áruk vásárlására is ösztönzi a lakosokat és a turistákat, és ezzel együtt nem csak a környéken élő termelőket támogathatjuk, hanem az egészséges életmód mellett döntünk. – nyilatkozta a szakember.

A piac környékén egyébként gyakoriak a kulturális programok is, amelyek további lendületet adnak a piac forgalmának. Jó példa erre Boldog Békeidők Hévíze rendezvénysorozat (április 29. május 1.), amely a XX. század elei „békeidőket” idézi majd fel, jelmezes felvonulással, koncertekkel. A Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. szakemberei azt várják a rendezvénytől, hogy az többek között segít elterjeszteni a régióban, hogy a Balaton környékének egyik turisztikai látványossága a hévízi piac, amely a nyári szezonban több ezer fővel növelheti meg majd azok számát, akik a Balaton partjának valamelyik szállodájából, vendégházából, stb látogatnak el Hévízre, mert a nyaralóhelyükhöz közel nem találnak megfelelő minőségű élelmiszereket.