Azért becsülném a miskolci maszoposokat , ha folytatólagos küzdelmüket az emlékezetkiesés ellen, a nyilvánosságot vállalva vívnák. Viszont a kompromisszumok nélküli, piti politikai haszonlesésük, még mindig ámulatba ejt.

Itt van mindjárt ez a miskolci iskolatej ügy.

A minap erről szoci sajtáj, ahogy kell: a higgadt, tapasztalt szakpolitikus – ez lenne Tompa – és a fiatal, direkt dögunalmas káder, valóságos magyar mondatokban sajnálják az óvodásokat, akik önkormányzati sóherságból maradtak tej nélkül. Az üzenet: az új városvezetés 20 millió forintot is sajnál tejre és gyáva még ennyi pénzt is a jövőbe, azaz saját gyerekeinkbe tolni. Sőt Tompa

  , a maga helyi szinten már súlyos politikai tudását, játékos elevenséggel csillogtatja a bávatag északos riporternek: „az MSZP szerint megvan ez az összeg, hiszen az elmúlt évektől eltérően az idén a megyei repülőklub 20 millió forintos támogatást kap a városunktól. Ezt inkább az óvodások iskolatejére kellene fordítani. Tudomásunk szerint a B.A.Z. Megyei Repülőklub, Szirmabesenyő önkormányzata és Miskolc között nem született meg a megállapodás a repülőtér területének a Fejlesztési Pólus Programba illeszthetőségéről. Vagy ha mégis, kérem dr. Kriza Ákos polgármestert, hogy mutassa be a szerződést, ha van ilyen.”

 

Hát van.

Éppen Tompáék kötötték és magát Kálit hatalmazták fel a kötelezettségvállalás megvalósítására. A megállapodást azután 2010. szeptember 17-én kötötték meg. A választási bukovári után kettő nappal, egészen pontosan október 5-én, pedig Molnár a még hivatalban lévő MIK főnök, azután valamiért a szélnél is sebesebben intézkedett arról, ” hogy az önkormányzatot terhelő 34 546 200 forint – ez a volt a területarányosan Miskolcra eső része a repülőklubnak a területről való lemondásért járó 60 milliós összegnek – támogatást kérem folyamatban lévő ügynek tekinteni a pénzügyi rendszerben, illetve kérem a pénzügyi forrás biztosítását a megállapodás aláírhatósága érdekében.” (Az erre az esztendőre jutó kb. 20 milliós miskolci támogatás a tavalyi bő 17 és az idei – meg még hat esztendeig fizetendő – szűk 3 millió forintnak az összessége.)

Vagyis ezek valamiért, nagyon gyorsan akarták tolni a lóvét. Tessék mondani, már megint mi ez a rettenetes lóláb, ami kilóg, ezúttal a miskolci reptéren?

Esetleg ha erről tartana valaki egy temperált cinizmus nélküli sajtótájékoztatót…

(Amúgy az óvodások étkezési normatívája természetesen nem csökkent: a plusz pohár tej ezen felül járt.)