A hirtelen ébredező tavasz a kullancsok szaporodását is meggyorsítja. Mielőtt erdőbe-mezőbe kirándulásokat szervezünk vagy sétákat teszünk a szabadban, érdemes informálódni a kullancs által elszenvedhető betegségekről, a kullancscsípés megelőzéséről is.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület információs vonalaira rendszeresen érkeznek parazitákkal kapcsolatban kérdések, a lakosok többnyire állat és ember kárára bekövetkezett kullancscsípés miatt kérnek tanácsokat. A melegebb nedves közeg a kullancsok szaporodásának kedvez, így tavasszal a probléma sokakat érint.

A kullancsok az állatok járta füves, bokros, fatörzses területeken sűrűbben találhatóak. Rejtőzködő életmódot folytatnak, mert nem kedvelik a fényt, a szárazságot és a meleget sem. Egyedfejlődésükhöz elengedhetetlen a vérszívás. Az állatok vagy az emberek szervezetéből kiszívott vér azonban nem csak a kullancsot táplálja, hanem a testükben lévő különféle kórokozóknak is kiváló táptalajul szolgál.
Mi a teendő kullancscsípés esetén?

A lehető leghamarabb gondoskodjunk a kullancs eltávolításáról. Lehetőleg kerüljük a népi hagyományokat, melyből nagyon sokféle verzió létezik. Modern kullancskiszedő csipesszel (melyet patikákban lehet kapni) ki lehet szedni a parazitát. Csípés után haladéktalanul keressük meg háziorvosunkat, aki el tudja mondani a csípésre alkalmazandó teendőket. A kullancs kiszedése után keletkezett sebet gyógyulásáig rendszeresen figyeljük.